Cílem bylo vyzkoušet součinnost jednotek požární ochrany, evakuaci většího množství osob a v neposlední řadě likvidaci požáru a zajištění vody pomocí kyvadlové dopravy.

Simulovaný požár vypukl v 16 hodin ve 2. patře hotelu, ve kterém v tu dobu bylo několik osob, včetně dětí. Po několika minutách dorazila první hasičská vozidla, byly nataženy hadice a hasiči pronikli do hotelu v dýchacích maskách.

„Zasahovat zde bude třináct jednotek z blízkého i vzdáleného okolí. Nejblíže je zde jednotka ze Železné Rudy, dobrovolní hasiči z NP Šumava a jednotka z Hojsovy Stráže. Jsou zde i hasiči z německé strany – z Bavorské Železné Rudy, se kterou máme dlouhodobou příhraniční spolupráci,“ řekl ředitel HZS Plzeňského kraje územního odboru Klatovy Aleš Bucifal.

SIMULOVALO SE ZŘÍCENÍ SCHODIŠTĚ

Jako první se do hotelu dostala průzkumná skupina a za ní hasiči, kteří požár likvidovali. V chodbách hotelu a na některých pokojích byla díky kouři neproniknutelná šedá mlha. Hrozilo také zřícení schodiště a tím i „odříznutí“ únikové cesty. Hotel se stal jednou velkou pastí. Hasiči systematicky a důkladně procházeli jednotlivé pokoje, které značili červeným křížem.

„Evakuace probíhá třemi způsoby. Samovolná, tzn. že některé osoby se dostanou sami z budovy, ale mohou být dezorientované. Tak tady simulujeme dohledávání za pomocí tří vycvičených psů s psovody. Potom druhým způsobem je vyvádění osob pomocí vyváděcích (dýchacích) masek a poslední je za pomoci výškové techniky – žebříku,“ dodal Bucifal.

Požár domu v Bezděkově.
Hasiči vyjížděli k požáru podkroví domu