Na mistrovství republiky vybojovaly pět zlatých a jednu bronzovou medaili a tím získaly postup na mistrovství světa. Řeč je o třináctiletých mažoretkách z Klatov, Natálii Moravčíkové, Michaele Lávičkové a Michaele Staňkové. Působí ve skupině Modern při Městském kulturním středisku Klatovy pod vedením Dany Grünerové a choreografky Dominiky Horejšové.

Šampionát v twirlingu (práce s hůlkou) se konal ve Švýcarsku ve městě Neuchatel o velikonočních svátcích. „Mistrovství světa se pořádá jednou za čtyři roky. Česká republika se většinou umisťuje na posledních pozicích, protože v Kanadě, ve Francii, v Holandsku se už twirling dělá přes třicet let, kdežto u nás se s ním začalo před pěti lety. Dalo by se říci, že jsme oproti nim ještě začátečníci a v porovnání s nimi nemáme šanci. I tak se ale holky umístily na skvělých místech. Michaela Staňková v kategorii sólo povinná hudba získala 22. místo, v duu s Natálií Moravčíkovou 8. místo a Michaela Lávičková 24. místo v rytmickém sólu a 24. místo v x-trutu,“ řekla Deníku Horejšová.

Děvčata na mistrovství nacvičovala několik měsíců. „Připravovaly jsme se už od loňských prázdnin, protože v lednu bylo mistrovství České republiky. Chodily i s rodiči do tělocvičny, takže tak třikrát týdně po dvou hodinách trénovaly,“ uvedla Horejšová.

„Trénovaly jsme, co jsme mohly, chodily jsme do tělocvičny a procvičovaly sóla i dua. Na mistrovství jsme pak vše předvedly, jak nejlépe jsme mohly,“ doplnila jedna z mažoretek Natálie Moravčíková.

Vystoupení ostatních bylo pro naše reprezentantky inspirující. „Atmosféra tam byla spíše soutěživá, hodně na nás pracovala nervozita. Byla tam spousta států a soutěžících. Pozorovaly jsme, jak pracují s hůlkou ony, braly jsme si od nich inspiraci a okoukaly jsme spoustu nových prvků,“ sdělila Michaela Staňková.

„Byl to pro nás opravdu zážitek, dostat se na mistrovství světa. Hlavní pro nás bylo, že jsme se tam vůbec dostaly a mohly jsme se toho zúčastnit. Největší oporou nám tam byli rodiče, kteří nás hodně podporovali. Nejtěžší pro nás byla asi chvíle, kdy jsme stály na startu, to jsme byly hodně nervózní,“ prozradila Michaela Lávičková.

Cesta na mistrovství byla i finančně hodně náročná. Každé z děvčat si platilo čtyři tisíce za dopravu a ubytování, pak za startovné okolo 300 korun za jednu a rodiče si museli zaplatit lístky na vystoupení asi za 1300 korun pro jednoho. „Holkám na mistrovství přispělo město a městské kulturní středisko, za což bychom rády poděkovaly,“ dodala Horejšová.

Ani po mistrovství neusínají dívky na vavřínech a už nyní se připravují na další soutěž. „Nyní bych chtěla postoupit na mistrovství České republiky,“ uvedla Lávičková.

„Já začnu trénovat  na další mistrovství republiky, která bude v lednu. Ráda bych dělala sólo se dvěma hůlkami  i duo,“ prozradila plány Staňková.
„Stejně jako Míša se chci připravovat na mistrovství v sólu a duu a dostat se co nejdále,“ řekla Moravčíková.

Umění mažoretek můžete vidět už příští víkend, 28. – 29. dubna, kdy se koná v Klatovech národní šampionát mažoretek v sólu a duu.