Sokoli se na Šumavu vrátí příští rok na jaře. Do té doby musí být hnízda vyčištěná. Vzácné dravce pak budou strážci Šumavy chránit před turisty.

„Naši strážci lezou po skalách tam, kde na jaře zahnízdí sokoli, a kontrolují, zda je tam všechno v pořádku. Odstraňují kusy odlomeného skalního masivu nebo části ulomených větví. Vytváří podmínky pro to, aby se sem sokoli mohli opět vracet," vysvětluje mluvčí parku Pavel Pechoušek a dodává, že sokoli se zahnízďují během února a března, proto je důležité hnízda zkontrolovat ještě předtím, než napadne sníh.

Sokol stěhovavý zmizel ze Šumavy v 70. letech kvůli používání pesticidů, teď se tam ale jeho populace zase rozšiřuje. „V současnosti máme na území Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava celkem sedm hnízdních lokalit sokola, což je výborná zpráva, protože v 90. letech minulého století jsme měli na Šumavě jen dvě hnízdní lokality. Populace sokola stěhovavého roste i v Evropě a nás těší, že se mu líbí i na Šumavě, kde se mu důslednou ochranou přírody snažíme vytvořit ty nejlepší podmínky," uvádí ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek.

Kontrolou hnízd ale starost strážců o sokoly zdaleka nekončí. Důležitý úkol je čeká hlavně na jaře. „Budeme hlídat cesty, které vedou do míst, kde sokoli hnízdí, aby je turisté nerušili a oni se mohli v klidu starat o mladé. Časté rušení může způsobit například zastydnutí zahřívaných vajec nebo předčasné vylétnutí dospívajících mláďat z hnízda, která se pak stávají snadnou kořistí pro predátory," vysvětluje šéf šumavských strážců Petr Šrail. Na omezení vstupů se turisté musí připravit během dubna a května, někde možná až do poloviny června.