Navštívili jste Klatovy po dvou letech. Co se u vás od té doby změnilo?

Změn máme hodně. Každé dva roky měníme program, takže návštěvníci uvidí letos úplně nová představení. Máme nová vystoupení s medvědy, s exotickými zvířaty. Choreografie, hudba a kostýmy jsou kompletně předělané. Uvidí úplně nové artisty, kteří předvedou vzdušnou akrobacii v kruhu s holuby, dále akrobacii na vertikálním laně ve stylu Pipi Dlouhá punčocha. Máme zde také trio z Moskvy, které jsme sem chtěli dostat už několik let. Dělají visutou hrazdu ve třech a získali zlatou medaili na festivalu v Budapešti. Jde o rodinné trio a otec s dcerou také ukáží pomalou akrobacii, poetickou loutku, což je jediné vystoupení ve světě, které si vymysleli sami, kdy šestiletá holčička předvádí loutku a lítá na gumách v desetimetrové výšce. Chybět nebudou ani klauni, skákači na trampolíně a žonglérská vystoupení, která předvádím já. Předvedeme také jednu z největších drezúr koní v Evropě, během které vystoupí 14 koní.

A co medvědi?

Tak medvědi k našemu cirkusu patří. Kdyby nebyli medvědi, tak bych cirkus ani nedělal. Minulý rok vystupovali tři medvědi, letos se k nim přidali další dva, kteří byli minulý rok ještě malincí. Takže už je nyní kompletní pětka. Vystoupení s medvědy stále přetrvává a doufáme, že bude pokračovat i v dalších několik generacích.

Přibyla vám nějaká zvířata?

Ano. Máme každý rok odchov zvířat. Minulý rok to bylo trochu slabší, protože jsme kvůli krvi měnili samce, aby nedocházelo k míchání. Takže máme nové samce lamy a velblouda. Letos se nám narodila tři mláďata lamy, dvě velbloudů a dvě opičky. Jedno z mláďátek lam se nám narodilo přímo tady v Klatovech. Nyní čekáme ještě mláďata od strakatých oslíků, které jsme si minulý rok pořídili.

Často je slyšet, že v cirkusech zvířata trápí. Setkáváte se často s kontrolami?

Myslím si, že kontroly jsou čím dál přísnější a čím dál horší. V každém městě přijde hygienický úřad. My se ničeho bát nemusíme, protože my jedeme podle evropských směrnic. Kdybychom neměli vše v pořádku, tak bychom v zimním období, kdy reprezentujeme Českou republiku v zahraničí, ani jezdit nemohli. Takže my si z kontrol nic neděláme. Myslím si, že lidé, kteří píší o tom, že jsou zvířata v cirkusech týraní, o tom nic nevědí.

Jak vzpomínáte na účast v Talentmánii?

Bylo to moc pěkné. Když mě oslovili produkční televize, které znám, tak jsem do toho šel, že to pro nás bude obrovská reklama zdarma. Říkal jsem si, že castingem určitě projdu. Tak jsem postoupil do prvního live vysílání, což už pro nás bylo super. Pak jsem procházel dál, z čehož už jsem byl trochu v šoku. Nakonec jsem skončil asi šestý. Lidi nás začali více poznávat a určitě to zvedlo i návštěvnost. Lidé si říkali, že to viděli v televizi a že by to chtěli vidět i naživo. Bylo to velmi příjemné, rád na to vzpomínám.