Vyčištění a oprava historické vodní nádrže přišla na 645 tisíc korun, z toho 495 tisíc pokryla dotace od ministerstva zemědělství.

Oficiálně slouží návesní rybník v Bolešinech jako požární nádrž. „My tomu rybníku říkáme Plzenčák. Rybník byl zanesený bahnem, ve špatném stavu byla hráz, hlavně z návodní strany, ve špatném stavu bylo i vypouštěcí zařízení. Nechali jsme tedy zpracovat projekt a podali jsme žádost o dotaci od ministerstva zemědělství. Rozhodnutí, že jsme se žádostí uspěli, jsme dostali v prosinci loňského roku. Mezitím jsme vysoutěžili i potenciálního zhotovitele a letos v únoru jsme začali,“ informoval starosta Bolešin Josef Sommer. Vyčištění rybníka znamenalo vyvezení 1500 metrů krychlových bahna, které využili zemědělci. „Bahno neobsahovalo žádné škodliviny, takže bylo možné je vyvézt na zemědělské pozemky a zaorat,“ vysvětlil Sommer. Po vyčištění rybníka následovalo zpevnění návodní strany, vyložení kamenem, a vyčištění břehu od náletových dřevin. „Nakonec přišlo na řadu výpustní zařízení, tedy nový požerák,“ doplnil bolešinský starosta s tím, že opravený rybník převzala obec na konci dubna. „Z mého pohledu je to v pořádku, mám z toho dobrý pocit. Rybník je dominantou obce a dnes i její chloubou, je to hezké zákoutí v centru obce,“ pochvaloval si Sommer s tím, že nádrž místní využijí i ke koupání.

Spokojený s opravou je i ředitel bolešinské školy, která stojí jen několik desítek metrů od návesního rybníka, Michael Burianek. „Ještě bychom tam uvítali nějaké molo nebo ponton, podobně jako je to u rybníka v klatovském parku,“ podotkl Burianek s tím, že rybník škola využívá hlavně při výuce přírodovědy coby příklad biotopu.

Ilustrační foto.
Klatovský karafiát zavede turisty na Plánicko