Akci pořádá sdružení obcí Prácheňsko, které spojuje pětatřicet měst a obcí z okolí Horažďovic. „Tato akce vznikla mimo jiné z důvodu, že chceme lidem toto místo lidem ukázat. Aby sem přišli, abychom historickou Prácheň více vryli do podvědomí našich lidí, protože ještě je celá řada lidí tady z okolí, kteří na Práchni nebyli nebo ji ani neznají. Přitom jde o významné místo, které dalo jméno kraji od Sušice až po Březnici, po Písek, Vodňany, až k rakousko-bavorské hranici. Lidé si to někdy pletou i z toho důvodu,. Že sídlo hejtmanství bylo posouváno podle vládnoucího rodu, takže po hradu Prácheň měl prácheňský kraj sídlo také na strakonickém hradě a poté na píseckém hradě,“ přiblížil místopředseda sdružení Prácheňsko a starosta Chanovic Petr Klásek.

Dlouhodobým cílem sdružení je postupné zvelebování Práchně, která je zároveň kulturní památkou a přírodní rezervací. „Dosud bylo už upraveno prostranství před kostelíkem a zříceninou hradu, byla přivedena voda, vzniklo tu posezení a byl umístěny informační tabule. Nyní připravujeme větší projekt, protože místo Prácheň bylo zařazeno mezi významné lokality Plzeňského kraje, na které se vztahují výjimečné dotační možnosti řádově až v milionech korun,“ nastínil Klásek.

Květnové farmářské trhy v Sušici
OBRAZEM: V Sušici odstartovaly letošní farmářské trhy

Prácheň leží v katastru Velkých Hydčic. „Aktuálně máme připravené žádosti do dvou dotačních titulů a pokud by vše vyšlo, v budoucnu bychom chtěli na Práchni postavit malou rozhlednu. Máme zatím vytipována dvě místa, bude ovšem nutné najít nějaký kompromis, zřícenina hradu Prácheň je totiž kulturní památkou a celá lokalita je přírodní rezervací,“ upřesnil starosta Velkých Hydčic Jaroslav Portášik.

Na Práchni se bavili děti i dospělí. „Tato akce je dělána spíše zábavnou formou. Hraje vždy nějaká kapela z našeho regionu, poslední roky Otavanka z Horažďovic. Jsou připraveny zábavné dílny pro děti, pro menší děti pionýrská skupina Horažďovic připravuje ve zřícenině hradu soutěže a v posledních letech se pravidelně účastní už stovky dětí. Lidé si přijdou posedět, setkat se, poslechnout si muziku, popovídat si,“ přiblížil Klásek. Na Prácheň se přijela podívat s dětmi i Jana Kopáčková ze Strakonic. „Jsem tu poprvé a mají to pěkné. Hlavně pro děti, pohádkový les ve zřícenině hradu si vyloženě užily,“ řekla Deníku. Pravidelně nechybí ale ani naučný rozměr akce. Letos si například návštěvníci mohli prohlédnout historické fotografie Práchně, při jednom z předchozích ročníků akce byla pokřtěna vědecká publikace věnovaná hradu a hradišti na Práchni, kterou sdružení Prácheňsko vydalo.

Účastníci Rallye Wiesbaden na klatovském náměstí.
Klatovskem opět projedou historické sportovní vozy