„Rozhodli jsme se za podpory Plzeňského kraje obnovit všechny kříže v katastru obce Myslovice. Čtyři jsou kamenné, takže stačilo je vyčistit a provést restaurátorské práce. Tento kříž ale byl dřevěný a zbylo z něj jen torzo, takže musel být vyroben znovu. Bohužel se nedochovala žádná fotodokumentace, ale podle pamětníků byl na kříži kovový Ježíš Kristus, a tak jsme ho nechali také zhotovit. Nejde ale o přesnou kopii,“ vysvětlila myslovická starostka Věra Dvořáková s tím, že pouť byla ideální příležitostí pro vysvěcení kříže.

Toho se ujal velhartický farář Vendelín Zboroň. „Já tuto aktivitu velmi vítám, protože kříž je symbolem božího požehnání. Lidé dříve stavěli kříže na začátku a konci vesnice, aby ta vesnice byla střežena. Chráněna boží mocí, božím požehnáním. Tam, kde je kříž, spočine i boží láska, boží pozornost,“ řekl Zboroň.

Slavnostní chvíle se zúčastnila zhruba padesátka příchozích, mezi nimi i 80letý Karel Novák z Myslovic, který si pamatuje i původní kříž. „Vzpomínám si, že s pohřebním vozem taženým koňmi většinou jezdil pan Hora z Bolešin. Tady vždy bylo poslední rozloučení s nebožtíkem a pak se jelo do Obytců a dále do Kydlin,“ zavzpomínal místní pamětník.

Natáčení filmu Defenestrace.
FOTOGALERIE: Filmaři proměnili hrad Švihov ve vídeňský Hofburg