Na přilepšenou psům v útulku přispívá téměř každý, kdo má se školou v nýrské Školní ulici něco společného. „Začali jsme na částce sedm tisíc osm set korun a letos už jsme dosáhli šestnácti tisíc korun. Přispívají žáci, ale i kantoři a nepedagogičtí pracovníci, podporují nás ovšem také rodiče dětí i další příbuzní," řekla Deníku hlavní organizátorka sbírky Ivana Šimková, která učí na prvním stupni nýrské školy.

Sbírkou spolupráce útulku se školou nekončí. Děti jezdí do útulku na návštěvu a vedoucí útulku Miloslava Šeflová do Nýrska na besedy. Dětem na besedách radí, jak se mají ke psům chovat. „Jde hlavně o prevenci. Aby věděly, že nemají sahat na cizí psy, co mají dělat, když najdou ztraceného psa a podobně," vysvětlila Šeflová. Včera přivezla dětem z prvního stupně ukázat i jednoho z bývalých obyvatel útulku, maltézského psíka Isinku. „Pokaždé jsem to dětem slibovala, ale žádný vhodný pes v útulku nebyl, takže letos je to poprvé," smála se Šeflová. Isinka měla mezi dětmi úspěch. „Beseda se mi líbila, i jsem si při ní pohladil pejska," pochlubil se sedmiletý Tomáš ze druhé třídy.

„Pejsky mám ráda a moc ráda je hladím. A když je vidím, tak se s nimi chci hned mazlit," přiznala se jeho spolužačka Karin. Další jejich spolužačka má dokonce s klatovským útulkem už zkušenost. „Ztratil se nám Jack a když ho našli, dali ho na internet a mamina si pro něj do Klatov dojela," vysvětlila sedmiletá Štěpánka.

Čtěte také: Městská rychlostní zkouška se přestěhuje