Žáci Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Sušici si vybudovali svoji kavárnu, ve které bude moci jejich výrobky ochutnat i veřejnost.
„Začátek této akce se posunuje o jeden rok zpět, kdy jsme začali řešit otázku zkvalitnění odborného výcviku oboru kuchař-číšník a možnost výuky studené kuchyně a cukrařiny v prostorách školy. Zároveň jsme chtěli nabídnout ostatním žákům možnost stravování ve školním bufetu a posezení v kavárně. Využili jsme prostor, které sloužily jako skladiště nepotřebného materiálu, a zajistili jsme přístup do prodejních prostor pro žáky z budovy školy i pro veřejnost z venkovní strany budovy. V kavárně je možné internetové připojení, které je hodně žádané. V létě si budou moci dát kafe na terase, což si myslím, že pro návštěvníky i žáky bude také přínosem. Zatím bude kavárna od 1. prosince otevřena v době školy od sedmi do čtrnácti hodin a v případě většího zájmu bychom otvírací dobu rozšířili,“ informoval ředitel školy Jaromír Kolář.
Kavárnu si postavili žáci skoro sami
Stavbu, až na některé speciální dodavatelské práce, prováděli sami žáci z oborů zedník, truhlář a mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení budov. „Dá se bez nadsázky říci, že žáci postavili prostory pro žáky, kteří budou zabezpečovat gastro služby už nejen pro žáky školy. Důležité je, že v době, kdy dochází k potížím při náboru žáků do oborů vzdělání s výučním listem, jsme všem ukázali, že tyto obory v konkurenci obstojí a že vychováváme velmi dobré odborníky, kteří se v praxi neztratí. K tomu má přispět i tento objekt, kde si budou žáci oboru kuchař-číšník moci zdokonalit dovednosti ve vaření, pečení a stolování. Všichni víme, jak je dnes obtížné sehnat dobrou praxi pro žáky, a když jsme schopni ji zajistit sami a ještě rozšířit služby pro žáky, tak je to nejlepší, co můžeme udělat. “ sdělil Kolář.
Se stavbou jsme začínali v březnu 2011 a končilo se v listopadu. Rozpočtové náklady na úpravy objektu a vybavení činí 1,4 milionu korun, a to díky práci učňů, jinak by byly náklady mnohem vyšší. „V současné době budujeme kadeřnictví v objektu Domova mládeže, kdy jsme opět využili nevyužitých prostor, a chystáme se provést přestavbu pro odborný výcvik a komerční využití. Pro žáky a jejich lepší možnosti využití volného času, ale i pro využití v hodinách tělesné výchovy jsme započali v říjnu s výstavbou víceúčelového hřiště s umělým povrchem s předpokládanými náklady více než sedm milionů korun,“ seznámil s plány školy Kolář.
Žáci se na otevření kavárny těší. „Určitě jsme moc rádi, že budeme mít kam chodit o volných hodinách nebo i velkých přestávkách a v klidu si tam budeme moci dát kafe. Určitě také rádi ochutnáme výrobky našich spolužáků, protože dělají moc dobré,“ řekla Deníku Hana Zinková z třetího ročníku oboru cestovní ruch.
Co vše na návštěvníky čeká, Deníku prozradila Marie Jiřincová, která je v kavárně jako vedoucí: „Budeme zde vyrábět studenou kuchyni, jako jsou bagety, chlebíčky a podobné věci, o které mají žáci zájem. Samozřejmě tady nebudou chybět sladké výrobky, spíše se zaměříme na mini zákusky, protože o ty je větší zájem. Vše, co zde budeme nabízet, žáci vyrobí sami. Podávat se zde budou pouze nealkoholické nápoje, různé druhy kávy, čajů a dále podle zájmu.”