Nejvíce porostou hladiny Radbuzy a Úhlavy, a také Klabavy, mírně se mají zvýšit průtoky Úslavy a Mže. Na vzestupu je také Berounka, kde se stýkají všechny řeky, řekl Jan Kail z plzeňského závodu Povodí Vltavy. Nejvíce by se to mělo projevit po půlnoci a dále, kdy mají kulminovat Úhlava a Radbuza.

„Zítra odpoledne už by se situace měla zlepšit. To, co teď dopršuje, by mělo dopršet a v noci ustávat. Pak už budou jen slabé, lokální a krátké deště," řekl Kail. Povodí horních pásem řek by se měly uklidňovat, ale na Berounce bude kulminace až v noci z pondělí na úterý.

Zatímco na Úhlavě v Tajanově v současné době voda mírně klesá (je jen 3 cm nad třetím stupněm povodňové aktivity), mnohem horší situace je v Sušici, kde byl na Otavě výrazně překročen třetí stupeň povodňové aktivity a voda i nadále stoupá. Místní proto z ohrožených míst například odvážejí automobily.
V Horažďovicích očekávají, že tam „velká voda" dorazí okolo půlnoci., „Z preventivních důvodů jsme na dvě nejvíce ohrožená místa dali pytle s pískem," uvedl starosta města Karel Zrůbek.

Vážná začíná být situace v Lubech u Klatov, kde už se začal vylévat Drnový potok a ohrožuje domy. V plné práci jsou tam proto dobrovolní hasiči.
Problémy mají ale i v řadě dalších obcí po celém regionu, velmi výrazně plné jsou i jindy naprosto zanedbatelné potůčky. Např. Mochtínský potok má nyní výšku v Soběticích 186 cm.

Někde navíc neškodí jen voda z řek a potoků, ale i voda z polí. Příkladem jsou Nedaničky.

Zřízena linka

Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Policejním prezídiem zřídilo 2. června od 20 hodin psychologickou poradenskou linku pro lidi zasažené povodněmi.
Linka funguje NONSTOP na telefonním čísle 974 834 688.

„Linka je určena zejména pro občany zasažené povodněmi a jejich blízké, slouží však také profesionálům (praktičtí lékaři, zástupci obcí, pedagogové, psychologové, členové Integrovaného záchranného systému), kteří zde mohou zjistit informace, jak optimalizovat své postupy při práci s lidmi zasaženými povodněmi," informovala mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Další informace zítra.