Stanice je běžně veřejnosti nepřístupná, pracovníci domu dětí a mládeže ji pro veřejnost otevírají jednou měsíčně. „Přírodovědná stanice je určena pro naše kroužky. Máme třeba rybářský nebo včelařský, myslivecký, pak máme kroužky chovatelské a další přírodovědné, v jejichž rámci se děti o zvířata pod naším vedením starají. Nabízíme také výukové programy školám. Jezdí k nám výpravy ze škol běžně z okruhu až čtyřiceti kilometrů," vysvětlil ředitel DDM Horažďovice Tomáš Pollak s tím, že vánoční prohlídka stanice pro veřejnost byla trochu jiná, než běžné prohlídky behem roku. „Vánoční je v tom, že máme přichystáno nějaké krmení, takže kromě povídání o zvířatech si je návštěvníci mohou sami nakrmit," vysvětlil Pollak.

Obyvateli stanice jsou hlavně domácí zvířata, tuzemské i exotičtější druhy. „Snažíme se v rámci možností držet konceptu „staročeského dvorku", máme tu tedy ukázky domácích a hospodářských zvířat, hlavně starých nebo krajových plemen. Máme tu asi pět plemen ovcí, například původní valašku, šumavku nebo cápovou ovci. Máme tu asi dvacet druhů slepic, od tuzemských plemen až po staroruská, jihoevropská i třeba brazilské plemeno, které snáší zelená vejce. Lidé většinou ani nevědí, že tolik slepičích plemen existuje, celkem je jich asi dvě stě padesát. Máme tu i dva shetlandské poníky a také třeba zakrslého indického zebu. Ten sice není zrovna místní, ale je tu na ukázku, získali jsme jej v létě z vyškovské zoo. Nechybí tady ani zhruba pětadvacet plemen králíků, od tuzemských plemen až po exotičtější," popsal venkovní chov Pollak.

V pátek mohli návštěvníci vidět například i káně nebo výra velkého, stanice totiž funguje i jako sběrné místo Záchranné stanice pro zraněné a handicapované živočichy v Kašperských Horách.

Ve vnitřních prostorách stanice pak má DDM zoologickou učebnu, která simuluje tropické podmínky. „Jsou tam plazi, například různí hadi, želvy vodní i suchozemské, také hmyz, například strašilky. Na ukázku tam máme i hlodavce, které si současně chováme jako krmení pro hady," uvedl Pollak.
Mezi několika desítkami vánočních návštěvníků byl i Václav Mottl z Horažďovic s tříletou dcerou Andrejkou. „Občas do stanice chodíme, když je otevřeno. Malá byla zvědavá už od rána a líbí se jí tady. Jsme spokojeni," řekl Deníku Mottl. „Líbili se mi králíčci a prasátko Amálka," zaujala Adrejku jedna z ukázek u nás ne zcela běžných domácí zvířat, prase kadeřavé pastevní (mangalica), které díky své srsti vypadá trochu jako ovce. „Jde o původní maďarské plemeno, jeho zvláštností je kromě srsti i to, že je schopné se pást. Podle původní receptury se například uherák vyráběl výhradně z masa těchto prasat," vysvětlil návštěvníkům Pollak.

David Kojan