Déšť, zamračené počasí, zpěv, tanec, módní přehlídka, turistika. To vše a mnoho dalšího bylo součástí zahájení turistické sezony v Klatovech.
I přes nepříznivé počasí se na náměstí vystřídaly stovky lidí. Hodně jich mimo jiné přilákalo vystoupení představitelů muzikálu Děti ráje, se kterými si společně zazpívali některé hity Michala Davida.

Za muzikál do Klatov přijela Genny Ciatti s Tomášem Löblem, Petrem Poláčkem a Bořkem Slezáčkem. Ani těm prý turistika není cizí. „Já jsem jako kluk byl vášnivý turista. Babička mě tahala po všech horách, dokonce jsem měl průkazku, jak se do ní dávala razítka. Teď jsem spíše cykloturista. Hýbat se musím, jsem starý a tlustý, tak musím," přiznal Bořek Slezáček a dodal: „V Klatovech jsem byl mockrát. Na Šumavě jsem byl na vojně, takže k ní mám takové ambivalentní vztahy."

Podobně je na tom i Petr Poláček. „Já, jelikož miluji přírodu, jsem pořád někde. Jezdím se psem na daleké výlety, vždy někde přespím a jedeme dále. Na Šumavě jsem byl, akorát tady je ten problém, že příroda, jelikož lidé jsou prasata, je nepřístupná a člověk má nějaká omezení. A já bych se nejradši prošel lesem a pejska měl na volno, což nemůžu," řekl Poláček.

Svoji premiéru návštěvy Klatov měl Tomáš Löbl. „S turistikou jsem na tom docela dobře. Jako malý jsem s rodinou hodně cestoval, hodně jsme chodili po Čechách i v zahraničí. Baví mě to, když je čas. Toho však teď moc nemám. V Klatovech jsem dnes poprvé a moc se mi líbí. Překvapilo mě, jak jsou velké. Náměstí je nádherné," zhodnotil Löbl.

Na náměstí rovněž vystoupil orchestr Skalanka, taneční skupina Ladybugs, Baby Disco Dance a k vidění byly i cvičební sestavy zumby. Na pódiu se představily sbory Berušky a Prvňáci a divadelní soubor Otakárek. Poté se střídala skupina F. R. C. s modelkami Delija models z Klatov.

Zaplněné náměstí přivítalo po průtrži mračen zpěvačku Gabrielu Gunčíkovou, která se snažila svými rockovými písněmi všechny rozehřát.

Jako již tradičně nechyběl při zahájení turistické sezony pochod Májové toulky, který město pořádá společně s Klubem českých turistů. „I přes nepřízeň počasí vyrazilo na pochod několik desítek turistů. Zjištění, že celou trasu všichni bezproblémově zvládli, ale si ji i pochvalovali, svědčí o tom, že se nový okruh líbil," uvedla vedoucí odboru školství, kultury a cestovního ruchu Alena Kunešová.

Lidé mohli rovněž ochutnávat regionální potraviny, vyzkoušet si poskytnutí první pomoci i test u stánku Besipu. „Zvýšený zájem byl zaznamenán také v návštěvnosti kulturních památek, které byly přístupné za zvýhodněné vstupné," sdělila Kunešová a na závěr dodala: „Doufám, že další dny sezony budou slunečné a přilákají do Klatov nejen nové turisty, ale i ty skalní, kteří se sem rádi vracejí."