To bylo hlavním cílem tělovýchovného projektu, na kterém se kromě klatovských mateřských škol podílely sportovní kluby z Klatov, a to za pomoci odborníků z fakulty tělesné výchovy a sportu. Děti chodily od října 2012 pravidelně každý měsíc do tělocvičny. ,,Je naším přáním, aby si děti odnesly do dalšího života zkušenost, že pravidelně se pohybovat a sportovat je důležité. V neposlední řadě je to pro děti i dobrá příprava na školu," řekla ředitelka mateřských škol v Klatovech Jitka Luňáková.

S malými sportovci pracovaly třídní učitelky s trenéry sportovních klubů. Do cvičení byly zařazovány přirozené pohybové aktivity formou her – chůze, běh, skoky, poskoky, lezení, změny poloh a pohybů těla. Děti se seznámily se základy gymnastiky, míčových her a využívaly při cvičení různých pomůcek a náčiní.
Závěrečnou tečkou projektu byly sportovní hry, které se konaly na všech pracovištích mateřské školy. Každý sportovec si odnesl diplom a malou odměnu. Ti nejzdatnější se utkali na hřišti Masarykovy základní školy v Klatovech v několika disciplínách – běh na 30 m (pro mladší děti jen 15), hod míčkem, hod na basketbalový koš, skákání žabáků stylem ,,kdo dál", štafetě s míčkem a nechyběl ani dětmi oblíbený skok v pytli. „Nejtěžší byl závod v běhu a nejlehčí soutěž v žabácích. Na tyto závody jsem se nepřipravoval. Běhat, skákat a házet míčkem přeci umí každý kluk," uvedl Jan Peterák z MŠ Sluníčko.

Nadšená byla i Andulka Potužníková z MŠ Máchova. „Líbilo se mi asi všechno, ve všem jsem byla dobrá. Nejtěžší bylo házet míčem na koš. Strefila jsem dvakrát," pochlubila se Andulka.

V tělovýchově prý budou ve školkách pokračovat. „Chtěla bych poděkovat všem, kdo se na projektu podíleli a snažili se po celý rok vytvořit podmínky pro pravidelné sportování dětí. Tělovýchovný projekt je sice u konce, ale v klatovských školkách bude nadále vytvářen prostor pro pravidelný pohyb," dodala Luňáková.