Tato akce je pro chovatele významnou událostí a pro mladé psy první zkušeností s výstavami, jelikož je tato událost považována za malou výstavu psů.

„Tato akce je pořádána Okresním mysliveckým svazem Klatovy. Jde o první kynologickou akci v roce. Zkoumají se zde vlastnosti, jak je pes lovecky vyvážený a jestli genetické znaky psa jsou pro dané plemeno žádoucí. Kdyby znaky neměl nebo byly příliš závadové, tak se poznamenají do protokolu o jarním svodu," informoval předseda Okresní kynologické komise Okresního mysliveckého spolku Klatovy Karel Rašek.

Odborná porota kontroluje každému psovi například chrup a jeho vady, barvu očí, srst, výšku. „Vodí se sem pouze ti psi, kteří mají už vyměněný první chrup," doplňuje Rašek.

Počet posuzovaných psů se každý rok liší. „Letos zde bude okolo osmdesáti psů. Loni se jich v klatovském parku sešlo 76 a předloni 93, takže se nedá říct, jestli počet přibývá, nebo ubývá, je to každý rok jiné," uvedl Rašek.

Na svod psů však nemusejí chodit všichni. „Jsou tu kluby psů, jako například jezevčíků, ohařů a podobně, ale jsou také kluby, které nemají účast povinnou. Ty chodí například na výstavy či chovný svod, kde určí specialista, zda je pes schopen přenášet genetické vady jako dospělý," vysvětlil Rašek.