V lokalitě Na Ztraceném, kterou nechvalně proslavil boj policistů a zástupců národního parku s ekologickými aktivisty, dívky pomáhaly spolu s dalšími dobrovolníky o víkendu sázet nové stromky.

Správa NP a CHKO Šumava vysází během letoška 250 tisíc stromků. Sázet se budou pouze listnáče a jedle, lesníci záměrně vynechají smrk. „Přeměna druhové skladby šumavského lesa směrem k vyššímu zastoupení jedlí a listnáčů vede k jeho vyšší odolnosti. Šumavské lesy člověk v minulosti změnil na smrčiny, ačkoliv byly původně smíšené. Lesy, kde vedle sebe rostou buky, jedle, smrky, jsou méně náchylné k atakům větru i kůrovců," vysvětlil ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek.

Podpořit snahu šumavských lesníků přijely v sobotu při veřejném sázení dvě české krásky – Tereza Fajksová a Monika Leová. Z toho, jak některé lesy na Modravsku vypadají, byly překvapené. „Působí to tady na mě dost smutně. O kůrovci i problémech, které Šumava má, jsem si toho dost přečetla. Ale fakt jsem nečekala, že budou šumavské lesy zničené až v takové míře," uvedla Leová. Na Šumavu se chce letos určitě vrátit. „Musím přece zkontrolovat, jak stromky, které jsem vysázela, porostou," dodala.

„Sázení pro veřejnost se na Šumavě koná již třetím rokem v řadě. Vždy dvakrát v roce. Před začátkem léta a na podzim. A to na místech, kde kůrovec usmrtil největší množství smrků – většinou tedy na Srňsku a Modravsku," uzavřel mluvčí národního parku Pavel Pechoušek.