Krajská mluvčí hasičů Pavla Jakoubková potvrdila, že nejvážnější situace z celého kraje byla z úterý na středu právě na Klatovsku. „Z důvodu velkého množství srážek došlo ke zvednutí hladiny Křemelné a Vydry a následně i Otavy. Otava a Křemelná dosáhly třetího stupně povodňové aktivity v úseku Rejštejn – Horažďovice," uvedla Jakoubková.

Hasiči evakuovali lidi i zvířata

Hasiči ve spolupráci s policií varovali před hrozícími záplavami organizátory dětských táborů. Ohroženy byly děti v táborech Střelské Hoštice, Rabí, Radešov a Velké Hydčice. V Radešově bylo v dětském táboře ubytováno 150 kluků a dívek. „Vedoucí odvedli děti ze stanů do jídelny, kde také všichni nocovali. V případě vylití řeky z koryta byli v pohotovosti hasiči z Rejštejna a Sušice, kteří by děti pomocí člunů přepravili do rejštejnského kulturního domu, kde bylo připraveno náhradní ubytování," informovala Jakoubková a doplnila, že provozovatelé kempů podél řeky Otavy byli též informování o hrozícím nebezpečí. V kempu Antýgl u Srní se uskutečnila spontánní evakuace, hasiči pouze na místě asistovali. „Také v kempu u Horažďovic, v Týnci u Malého Boru, Radešově a Muchomůrce byli všichni připraveni v případě povodně okamžitě opustit kemp. I přes to, že hasiči i policisté včas informovali odpovědné osoby kempu Annín, v osadě na ostrově zůstali uvězněni lidé. Hasiči ze Sušice a Dlouhé Vsi pomocí lanové techniky evakuovali 28 dospělých, devět dětí a dva psy. Kvůli rozbouřené vodě nešlo osoby přepravit pomocí člunů," konstatovala mluvčí hasičů. Nájemce kempu Josef Bureš ale tvrdí, že situace zdaleka nebyla tak žhavá. „Znám to tady roky a jsem si jistý, že evakuace nebyla nutná. Říkal jsem to hasičům, ale nebyla s nimi řeč," postěžoval si Bureš.

Hasiči evakuovali celkem přes 100 osob a dalších zhruba 1000 lidí bylo na evakuaci připraveno. Před vodou zachraňovali i domácí mazlíčky a hospodářská zvířata. Kromě již zmiňované evakuace lidí z kempu Annín hasiči zachraňovali pět osob v Křížovicích u Plánice, kde laguna obklopila karavan a lidé se nemohli dostat ven. „Do Kocourova se bez nadsázky valila voda ze všech stran.  Obec totiž leží na úpatí kopců a ze všech stékala voda do potoka. V mžiku se zvýšila hladina potoka a voda zaplavila obec. Jedno vozidlo voda sebrala ze dvora. Auto se zastavilo až po cca 100 metrech o stromy. Ve voze se naštěstí nikdo nenacházel," popsala události Jakoubková.

Žena zemřela

V Mochtíně si blesková povodeň nepřímo vyžádala oběť. Ve chvíli, kdy hasiči odčerpávali vodu z domu, se 84leté ženě udělalo nevolno a upadla do bezvědomí. „Hasiči poskytovali seniorce první pomoc, v resuscitaci pokračovala ihned po svém příjezdu i naše posádka, ale bohužel neúspěšně. Podobný případ jsme měli v Třebýcině, kde zkolaboval 70letý muž, jenž tam jel údajně zkontrolovat nějakou nemovitost. Muž byl resuscitován a převezen ve vážném stavu do Klatovské nemocnice," řekla Deníku krajská mluvčí zdravotnické záchranné služby Lenka Ptáčková. Potvrdila, že sanitky se v noci dostaly na všechna místa, kam byli lékaři voláni, byť to někdy bylo komplikovanější. „Pokud bychom museli zasahovat například v nějaké odříznuté obci, řešili bychom to pravděpodobně pomocí letecké záchranné služby," dodala Ptáčková.

Uzavřené silnice

Voda napáchala škody na domech i komunikacích. Ze silnic hasiči odstraňovali nejen popadané stromy, ale i sesunutou půdu, naplavené kameny a štěrk. V obci Úloh u Běšin voda velmi vážně poničila dva mosty vedoucí směrem na Nemilkov. „Odnesly to i komunikace. U odbočky na Podolí je podemletá část komunikace.  Večer se tam vytvořilo obrovské jezero, voda se přelila a hrozilo protržení hráze. Měli jsme velké obavy, lidé byli upozorněni, že může jít dolů dvoumetrová vlna, ale voda naštěstí klesla. Co bude dále, teď řeší kraj," řekl Deníku ve středu běšinský starosta František Vlček. I v této obci bylo vyplaveno několik domů. V Jindřichovicích hasiči odstraňovali předměty z výpusti rybníka. Hráz přetekla a zaplavila silnici. I tam byla úplně uzavřena komunikace. „V obci Mlázovy hasiči pomocí plachty a pytlů s pískem zpevnili podemletou hráz rybníka, která hrozila protržením," připomněla jeden z mnoha zásahů Jakoubková.

„V Lubech u Klatov bylo vyplaveno čtrnáct domů. Nejvyšší výška hladiny Drnového potoka, která byla v noci naměřena, činila 2,9 metru," uvedl tajemník klatovské radnice Miroslav Šafařík. „Bylo to neuvěřitelně bleskový vzestup vody. Hrozilo protržení hrází ve Střeziměři, Luby byly pod vodou během 40 minut. Hráz rybníka musíme urychleně řešit. Opravu uhradíme na vlastní náklady a teprve poté se budeme bavit s vlastníkem, protože ohrožení našich obcí dole je velmi silné," doplnil klatovský starosta Rudolf Salvetr a dodal, že co se týče Lub, tak bude radnice tlačit na příslušné povodí, aby zbudovalo potřebná protipovodňová opatření.

Nejezdily vlaky

Bouřky a povodně přinesly nejen uzavření některých silnic, ale na jedné trati nejezdily ani vlaky. „Mezi obcemi Běšiny a Nemilkov byla splavena zemina z pole na železniční trať, šlo zhruba o patnáct kubíků. Vlaky na místě nemohly jezdit od úterý 21 hodin, trať byla zprovozněna ve středu ve 13.15 hodin. Doprava mezi Klatovy a Běšinami byla řešena autobusy," informoval mluvčí Správy železniční a dopravní cesty Pavel Halla. Ne všude ale byly následky odstraněny tak rychle, a to přesto, že kromě mnoha dalších pomáhal i speciální hasičský záchranný útvar ze Zbiroha, jenž byl na Klatovsko povolán ve středu. „Pomocí těžké techniky napomáhají obnovit infrastrukturu povodněmi poničených obcí," vysvětlila Jakoubková.

Množství srážek

Podle Marty Suché z plzeňské pobočky ČHMÚ napršelo na Klatovsku kolem 50 milimetrů srážek – například na šumavském Čachrově to bylo 53,4 milimetru. Podstatně vyšší úhrny zaznamenali na Šumavě na svých měřicích stanicích meteorologové z českobudějovické pobočky ČHMÚ. V Prášilech na Klatovsku spadlo 79,6 milimetru srážek a ve Filipově Huti 73,5 milimetru, ve Vacově na pomezí Prachaticka a Klatovska dokonce 87,3 milimetru vody. „Naprostá většina jsou srážky spadlé navečer a v první polovině noci," řekl ČTK Gustav Sysel z ČHMÚ v Českých Budějovicích.

Příběhy z postižených obcí si přečtete v sobotním Klatovském deníku