„Soutěže v Klatovech se zúčastnilo 34 mažoretkových týmů všech věkových kategorií, které postoupily z oblastních soutěží Čech," vysvětlila vedoucí klatovských mažoretek Dana Grünerová.

V rámci soutěže byl přichystán program na sobotu i na neděli. Součástí sobotního byl průvod městem s dechovým orchestrem Úhlavanka spojeným se Skalankou. Soutěžící mažoretky s ním došly do kasáren klatovských dragounů. Tam předvedly svá soutěžní defilé všechny mažoretkové skupiny za doprovodu orchestru. V neděli soutěž pokračovala v kulturním domě, kde se soubory předvedly v soutěži pódiových formací. Na závěr bylo vyhlášení výsledků. Klatovské mažoretky získaly pěkná ocenění. „Naše holčičky v kategorii děti mladší vybojovaly bronz a titul II. vicemistr Čech, děti starší získaly místo šesté, juniorkám o kousek unikla bronzová medaile a skončily na 4. místě. Děti mladší a juniorky díky svým výkonům získaly postup do Poděbrad, kde se koná 18. a 19. června mistrovství České republiky," seznámila s výsledky Grünerová.

Na soutěž mažoretek přijela do Klatov s vlašimskými mažoretkami také šestnáctiletá Michaela Čiháková, která se této disciplíně věnuje už osm let. „Konkurence je tady poměrně velká, takže těžko říci, jak dopadneme," svěřila se před slavnostním nástupem na „buzerplace" Čiháková s tím, že její největším úspěchem byl postup na mistrovství Evropy mažoretek a dodala, že na klatovskou soutěž přijely připravené.

Stinnou stránkou soutěže byly zdravotní problémy malých mažoretek, které se neobešly bez pomoci zdravotnických záchranářů. „Vyjížděli jsme ke dvěma dětem po kolapsu, do Plzeňské ulice před kulturní dům a do kasáren. Šlo o dívky ročníků 2002 a 2003. V případě starší z dívek, která musela být převezena do Klatovské nemocnice, bylo na místě nutné ošetřit i další děti, které měly zdravotní problémy," uvedla krajská mluvčí zdravotnické záchranné služby Lenka Ptáčková.