Parkoviště Slunečná u Prášil se zaplnilo záchranářskou technikou. Konal se tam třetí ročník akce s názvem Bezpečná Šumava. Na místě nechyběl ani redaktor Deníku.

Vázne to

Ráno na místě poněkud vázne organizace, citelně chybí moderátor, který by stovkám přítomných podal nějaké informace, případně představil techniku a záchranné sbory, které se na místě prezentují.

V pozvánce byla avizována přítomnost vrtulníků letecké záchranné služby. Brzy se dozvídám, že Jihočeši nepřiletí, panuje u nich neletové počasí. Lidé proto s napětím čekají na přílet vrtulníku z armádní základny v Líních.

Vystavená technika zajímá především děti. Zatímco tatínkové si vše prohlížejí z povzdálí, děti mají rozzářené oči a klidně si vše osahají. U stánku policie si bere asi osmiletý špunt samopal. „Je těžký, ale hodil by se mi, třeba na paní učitelku," prohlásí za smíchu všech okolo. Od policisty dostal mladý muž jablko. Košík, který si policista s sebou přivezl, je za chvilku poloprázdný.

Přistáváme!

Kolem poledního rozčísne vzduch typický hluk. Kynologové, kteří právě ukazují práci záchranářských psů, vyklízí heliport. Všichni musíme stranou, záchranářský Sokol právě přistává. Sotva je na zemi a listy rotoru se uklidní, je stroj v obležení lidí. Děti si prohlížejí kokpit a osádka nestačí odpovídat na dotazy. Dozvídám se, že dovnitř se pohodlně vejdou dva ležící pacienti, o které se během letu trvale stará zdravotník. Věděli jste, že vybavení, které potřebuje posádka na zajištění pacienta, nechává spolu s ním v nemocnici? „Při dalším zásahu si vše vyzvedneme, je to rychlejší, nemusíme čekat a jsme hned připraveni na další akci. A vybavení nám nedojde, máme a musíme ho mít dost," říká na dotaz jedna ze zdravotnic.

Na místě se nabízí i zajímavé srovnání. Vedle sebe stojí česká a německá sanitka. Na první pohled je ta německá prostornější, ale vybavením jsou v zásadě stejné. Němečtí zdravotníci říkají, že naše barvy se jim líbí více. Nechybí ani vozidlo německých horských záchranářů. Naše Horská služba chybí. „Museli jsme se oficiálně omluvit. Máme mezinárodní závody horských služeb, čeká nás oslava 80 let od založení a „kluci" dělají zdravotnickou asistenci na závodech na Zadově," řekl Deníku již před akcí náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Umělá krev

Ve stanu Asociace dobrovolných záchranářů se maskují figuranti, kteří budou později hrát zraněné při nehodě. „Myslím, že musím vypadat hrozně. Ještě, že se nevidím," říká mi Martina Kučerová.

Předtím, než přijde na řadu zlatý hřeb programu, se dozvídám, že na Poledníku ukazují hasiči techniku záchrany osob z výšky. Váhám, zda se vydat tam, ale akce, která se blíží, vítězí.

Člen Informační a strážní služby si na pochůzce všiml nehody autobusu a osobního vozu. Přivolal hasiče a zdravotníky, na místo se také fiktivně vydává vrtulník. Za pár chvil přijedou hasiči, zdravotníci a policisté, od vrtulníku přibíhají letečtí záchranáři. Hasiči spolu se zdravotníky dělají průzkum, následně vyprostí lidi z autobusu. Podle scénáře je těhotná žena s těžkým zraněním vyproštěna okénkem autobusu. Zdravotníci třídí zraněné, dělí je podle závažnosti zranění. Těžce zraněné nakládají do vrtulníku, lehce zraněné odvezou sanitky. Muž, který hraje mrtvého, musí setrvat v autě. Tak, jako u skutečné nehody, jsou ti, kterým již není pomoci, na řadě poslední. Poté, co je muž vyproštěn z vozu, dostane se záchranářům a hasičům zaslouženého potlesku. Je vidět, že hasiči, záchranáři i letečtí záchranáři jsou profesionálové na svém místě. Nedělá jim problémy vzájemná komunikace a spolupráce. Z mého pohledu šlo vše jako po drátkách.

Ukázku komentoval velitel požární stanice v Sušici Petr Ježek. „My jsme se snažili to udělat co nejreálnější. Byť ve skutečnosti by se na místo sjelo více záchranářů a zásah by byl delší," konstatoval Ježek.

Na to, jak je s akcí spokojený, mi odpovídá mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák. „Akce, která se konala už potřetí, jednoznačně splnila svůj účel. Ukázala, že v případě problémů se můžeme spolehnout na profesionály, kteří umějí dokonale spolupracovat. Vidět to bylo na simulaci dopravní nehody osobního auta s autobusem. Škoda jen, že akci moc nepřálo počasí. Ale i tak jsme velmi potěšeni, že na Bezpečnou Šumavu si našlo cestu několik stovek diváků," neskrýval spokojenost Dvořák.