„Jako každý rok, tak i letos byla naše derniéra spojena s kulinářskými slavnostmi. Letos jsme si jako téma slavností vybrali houby," říká principál souboru a hlavní organizátor akce Petr Oukropec. Těchoničtí tak využili, dobrých podmínek pro houbaření v okolí.
Součástí slavností byla kromě ochutnávek i mykologická výstava a houbařská poradna Svatopluka Jána. A z hub byly i obrazy, které tvoří šumavská houbařka Martina Smejkalová.
„Jsou to netradiční obrazy z výtrusů hub. Houby mám prostě ráda, fascinuje mě jejich svět, barvy, tvary, a tak mě inspirovaly," říká umělkyně, která své výtvory vystavovala již v Kanadě, Rakousku, ale i doma v Čechách.
„Já tvořím hlavně pro svoji zábavu a radost svých přátel," dodala. Dvorek usedlosti rodiny Oukropcových zaplnily opět stovky lidí lačných umění, ale i výborných pomazánek Markéty Oukropcové. Ta pomazánky ráda vyrábí, ale také na ně sbírá recepty. „Dostávám je od přátel a kamarádů a hlavně, zapisuji si různé recepty a pomazánky, které jsem kdy ochutnala a chutnaly mi, protože tady u nás v Těchonicích se mi budou určitě hodit. Lidi je mají rádi," vysvětluje Oukropcová. Topinky s pomazánkami, ale i s česnekem šly na dračku stejně jako houbový chléb, knedlíčky nebo palačinky s houboládou.
V Těchonicích samozřejmě nechybělo ani maso na grilu a nebo výtečné klobásy. I jejich vůně se nesla celou vesnicí.
„Jsme tady poprvé, a i když divadlo ještě nezačalo, už jsem unešen topinkami s česnekem," nechal se slyšet návštěvník Petr Varga . Nabídce těchonických ochotníků neodolala ani Karolína Úlovcová z Čermné. Ta si hned po příchodu dala palačinku se skořicovým nádechem. Její manžel se zase těšil, že po divadle ochutná nabídku pomazánek.
Opravdu bylo z čeho vybírat. A i když šlo o houbové slavnosti, nejvíce lidem chutnala pomazánka drožďová, česneková, ředkvičková a nebo právě houbová z pravých hříbků.
Derniéra Prodanky se ochotníkům vydařila a v Těchonicích se šlo jako tradičně spát až pozdě v noci.