Uložil je tam generální vikář plzeňského biskupství Josef Žák. Na slavnostní událost přijela i návštěva z polských obcí Czarna a Dabrowki.
Ostatky byly uloženy ve speciálním ozdobném relikviáři, který bude natrvalo umístěn na jednom z bočních oltářů strážovského kostela. Relikvií je kapka krve, kterou papežovi zdravotníci odebrali v posledních dnech jeho života jako zálohu pro případnou transfuzi.
Složitá cesta relikvie do Strážova

To, jak se relikvie do Strážově dostala, popsal Deníku strážovský farář Ryszard Potega. „Loni jsme s naším pěveckým sborem navštívili polskou obec Dabrowki, ze které pocházím. Jako dar jsme s sebou přivezli sochu sv. Vojtěcha, kterou jsme společně umístili do polsko-české kapličky v Dabrowkách. Tak to všechno začalo," vysvětlil Potega. Dodal, že na oplátku tento rok pozvali polské poutníky do Strážova. Polský farář z Dabrowek Czeslaw Prucnal se při té příležitosti zeptal Potegy, co by si přáli na oplátku přivézt z Polska. „První, co mě napadlo, bylo, že bychom chtěli ostatky Jana Pavla II.," uvedl Potega.

Získání ostatku Jana Pavla II. bylo poměrně složité. „Když mi kolega Potega řekl, co by chtěli, vznikl problém, jak ostatky sehnat. Taková žádost je spjatá s mnoha úředními kroky, které trvají velmi dlouho," vysvětlil farář Prucnal s tím, že se mu podařilo získat ostatky do dvou týdnů, což bylo velmi rychlé. „Byla to Boží vůle, aby se ostatky do Strážova dostaly včas," řekl Deníku Prucnal. Na závěr dodal, že ve Strážově se mu moc líbí, neboť vše je tam cítit vírou a tradicí. Pro všechny, kteří z Polska přijeli, to byl velmi hluboký prožitek.

Za relikvii je vděčný i starosta Strážova Josef Rousek. „Ostatky Jana Pavla II. jsou unikátem v klatovském okrese, troufám si říci, že i v Plzeňském kraji. Této pocty si velice vážíme," řekl starosta Rousek s tím, že se chystají podepsat dohodu o partnerství mezi Strážovem a polskými obcemi Czarna a Dabrowki.

Po skončení bohoslužby mohli všichni, kteří chtěli, relikvii políbit a přijmout přijímání. K této příležitosti byl také zhotoven obraz Jana Pavla II., který namaloval místní malíř Roman Soušek.

Barbora Zoubková