Na Rabí nejsou večerní prohlídky novinkou. I tak bylo vyprodáno. „Večerní prohlídky pořádáme poměrně často, tyto byly o trochu jiné.
A to v tom, že šlo o dobrovolnou celostátní akci památkového ústavu, do které jsme se zapojili," vysvětlil Deníku kastelán hradu Karel Broža. Dodal, že lidi takové prohlídky baví.

Zájem o lístky byl i na místě a průvodci několik zájemců ještě na prohlídky přibrali. „Na prohlídku hradu vyšlo sedm skupinek po zhruba třiceti lidech. Pár se jich ještě přibralo, ale ne mnoho, aby se vešli do všech prostor hradu tak, aby z toho něco měli," popsal Broža s tím, že celkem 
na hrad zavítalo kolem dvou set třiceti platících návštěvníků. Na oživených prohlídkách spolupracoval divadelní spolek Rynek . „Už několik let s nimi spolupracujeme a vždy si vyjdeme navzájem vstříc, proto vše klape, jak má," vysvětlil Broža.

Sobotní noční prohlídky byly na téma Dobývání hradu Janem Žižkou. „Není mnoho památek, se kterými je Žižka tak spjatý jako s hradem Rabí. Snažil se ho dvakrát dobýt a dvakrát se mu to podařilo," popsal kastelán s tím, že na hradě Rabí přišel Žižka o své druhé oko. Rabí bylo tedy poslední místo, které Žižka spatřil. Proto se pro toto téma správa hradu rozhodla.

„Na začátku jsem se lekla rytířů," popsala sedmiletá Adélka Raunerová své pocity z první scény, kdy návštěvníci procházeli uzounkou uličkou, v čele s malými dětmi a vyřítili se rytíři ze zákoutí s křikem a meči nad hlavami a běželi přímo ke skupince. Pak se zastavili a začal mezi nimi souboj. Adélka dodala, že mnohem víc se bála na konci prohlídky, kdy všichni byli v podloubí hradu a na zeď se promítaly postavy bojovníků za doprovodu zvuků z bitvy. Jinak se jí oživené prohlídky líbily.

Barbora Zoubková