Akce začala třemi přednáškami pro děti. Jedna byla na téma umělá inteligence, druhá se zabývala nanovláky a nanotechnologiemi a třetí představila smart hasičský oblek, který je vyvíjen na Západočeské univerzitě. Po poledni začaly workshopy, které byly přichystány na dvanácti místech. „Děti měly během třiceti minut možnost si vyzkoušet, osahat danou vědeckou oblast. Byly tam mikroskopy, děti si vyráběly špulkolez, který sám leze a je vyrobený jen z špulky od nití, vyzkoušely si chemické pokusy, sestrojit elektronické obvody pomocí moderní technologie a mnoho dalšího,“ uvedla Kateřina Vágnerová, která akci pořádala.

Šlo již o třetí ročník a organizátoři plánují další pokračování a možná ještě větší, jelikož je stále větší zájem. „První ročník se přihlásilo asi šedesát lidí a byli jsme jen na hlavním sále. Vloni jsme potřebovali už atrium předsálí, protože zde bylo 84 dětí a letos už jsme měli stovku. Zřejmě příští rok budeme muset otevřít i vrchní patro,“ hodnotila Vágnerová.

Nadšené byly i děti. „Líbí se mi počítače, vyrábění z petek a taky pokusy, ty byly nejlepší,“ neskrýval nadšení devítiletý Honza.

Oslava 140 let hasičů ve Švihově.
FOTOGALERIE: Švihovští hasiči oslavili 140 let