„Jde o závod požárnické všestrannosti pětičlenných hlídek mladých hasičů, kde se plní pět disciplín: střelba, šplh na laně, zdravověda, azimut, topografické značky a uzlování. Dalším stanovištěm byla štafeta CTIF. Soutěžit přijelo zhruba 550 dětí z devadesáti hlídek z celého okresu Klatovy. Celkem nás zde bylo i se štábem a rozhodčími okolo 700,“ informovala náměstkyně okresního sdružení hasičů Klatovy Zdeňka Hošťálková.

Nejmenší a nejmladší hasičku si s sebou jako doprovod přivezlo družstvo z Bezděkova. „Bohužel máme nyní družstvo oslabené, už je nás pouze sedm. Hodně dětí nám ubylo, které už vyrostly a přestalo je to bavit. Soutěžíme už tři roky. Nejmladší je osm měsíců, ale zatím jezdí jen jako doprovod, ale poctivě na všechny soutěže,“ uvedla vedoucí mladých hasičů z Bezděkova Lenka Lobodášová.

Bojovat za toto družstvo přijela také pětiletá Vanessa Vacková a devítiletá Anděla Míšková. „Začala jsem s hasiči v červnu a moc se mi to líbí. Chtěla bych být hasičkou,“ prozradila Vacková.

„Já jsem hasičkou dva roky. Chodím na hasiče ráda a nejvíce mě baví takovéto soutěže. V dnešní soutěži běhám žebřík,“ řekla Anděla Míšková.

Své dovednosti předvedlo také družstvo z Hrádku u Sušice „V družstvu máme 12 dětí, ale jinak je nás 15 stálých a nyní jsme další tři přibrali. Soutěží se zúčastňujeme sedm let. Teď se nám podařilo se dostat do takového průměru, protože dříve jsme měli v družstvu hodně fotbalistů a ti nemohli tolik chodit, tak jsme museli dávat dohromady starší děti s mladšími, které toho tolik ještě neuměly. Na soutěž se cítíme dobře, jako vždy,“ sdělila vedoucí mladých hasičů z Hrádku u Sušice Jitka Lísová.

Nadšení do soutěže nechybělo ani členům družstva, do soutěže šli s nadšením a cílem dopadnout co nejlépe. „Je to super. Baví mě soutěže i schůzky, které máme. Já mám na starost útok. Na hasiče už chodím šest let a líbí se mi to. Máme složené dobré družstvo, takže by to mělo být dobré, a ani počasí není překážkou, zahřejeme se během,“ uvedla třináctiletá Zuzana Ortová.

Soutěž se nepotýkala s žádnými problémy. „Počasí nám sice moc nepřálo, ale díky SDH Červené Poříčí, který si zaslouží velký dík za perfektně připravenou soutěž, a také díky celému sboru rozhodčích se vše konalo v naprostém pořádku. Hasiči prostě musí být připraveni za každého počasí,“ zhodnotil soutěž vedoucí odborné rady mládeže okresu Klatovy Bohumír Bucifal ml.

Po celodenním bojování je v průběžném pořadí hry Plamen v kategorii mladších na prvním místě družstvo ze Švihova, na druhém družstvo z Bystřice a na třetím družstvo z Červeného Poříčí. V kategorii starších první místo prozatím obsadilo družstvo Bystřice A, druhé místo družstvo Malechov A a třetí družstvo Dlažov A.