Komunitní škola byla ve Švihově založena v roce 2010 a kurzy, které pořádá, prošlo od začátku asi šest set účastníků. Kurzy jsou vždy na podzim a na jaře. Jde například o jazykové kurzy, výuku práce na počítači nebo virtuální univerzitu třetího věku, která bude mít na jaře již šestý semestr.

„Festival má představit aktivity komunitní školy a to, co vlastně komunitní venkovská škola je, protože to není pojem zcela známý. Komunitní škola se zabývá vzděláváním dospělých ve spojení se seniory nebo i s dětmi. Pořádáme akce, které jsou pro všechny věkové skupiny. Jde o vzdělávací kurzy, rukodělné kurzy, různé výstavy, přednášky, to, co dospělé zajímá, a to vždy na podzim a na jaře," uvedla koordinátorka aktivit Komunitní školy ve Švihově Jana Petrusová.

Součástí akce v kulturním domě ve Švihově byly rukodělné dílny, kde lidé, kteří se zabývají nějakou výrobou, ji tam přišli ukázat, přinesli ukázky výrobků, aby nalákali lidi na podobné kurzy, které může komunitní škola také pořádat. Byla tam například ukázka výtvarných technik, výrobky z pedigu, malba na hedvábí, malba na plátně, bižuterie, výrobky z fima nebo korálkové stromečky. „Při této příležitosti jsme udělali sbírku pohlednic a fotografií starého Švihova, kterou tady máme. Je tady sto fotografií a sto pohlednic a dalších tři sta fotografií promítáme přes projekci. Zakončením akce bude přednáška Jana Jiráka o šumavských pivovarech a hospodách tady v okolí. Sbíráme i podněty, čím se zabývat do budoucna," dodala Petrusová.

Výstava se návštěvníkům líbila. „Je to moc hezké. Dokonce jsem se domlouvala, že bych přinesla některé věci, které máme doma na půdě a přidala je sem do sbírky," řekla jedna z návštěvnic.