Dle informací Deníku dostal farář „trest“ nejvyšší, byl suspendován. Ve spojitosti s touto událostí se hovoří i o pedofilii. Jeho blízcí to ale odmítají.

Biskupství českobudějovické, pod které farnost ve Velharticích spadá, se k celé události vyjádřilo jen stručně. „Byl postaven mimo službu z důvodu probíhajícího právního řízení. Do jeho ukončení nebudeme poskytovat žádné bližší informace,“ sdělil mluvčí biskupství Miroslav Bína.

Farář jezdil také do Čachrova, kde spolupracoval hodně s Václavem Zahrádkou, který kolujícím zprávám nevěří. „Podle mě mu někdo chtěl ublížit a pustil fámy o tom, že zneužíval děti. Podle toho, jaká panuje nálada ohledně zneužívání dětí, tak se toho někdo chytil. Podle mě je to nesmysl. Nikdy jsem z něj žádný špatný pocit neměl. Jezdili za ním i lidé z bývalých farností,“ řekl Zahrádka.

Ilustrační foto.
Dlouhá Ves dokončí čistírnu odpadních vod a kanalizaci

„VĚZENÍ“ PRO FARÁŘE

Stejně se na celou situaci dívá i farářův blízký přítel z Velharticka, který si nepřál být jmenován. „Těžko říct, co se stalo před dvaceti lety, co byla pravda a co ne, nikomu do hlavy nevidím. Běží spoustu fám, což je hodně smutné. Vysvětloval mi to tak, že před více než dvaceti lety tam, kde sloužil, se mu na faru nakvartýrovala paní, která měla pět dětí. Z kraje to prý fungovalo, ale pak měla nesmyslné požadavky, že to nemohl ani jako člověk ani jako farář akceptovat, tak ji vyhodil. Ještě před farou vyřvávala, že ho zlikviduje, což se nyní stalo,“ popsal přítel, který pokračoval: „Byl odvolán a ihned suspendován, což je pro něj nejhorší. Dali ho do Vyššího Brodu, což je pro něj v podstatě vězení. Hrstka lidí hned začala mluvil o tom, že je pedofil. Jeden známý, kterému pomohl, se ho chtěl zastat a psal biskupovi, ten mu odepsal, že už je to staré více let, že se tlak neustále stupňoval, že už si nevěděli rady a poslali žádost do Vatikánu, který ihned poslal zprávu, aby ho odvolali a suspendovali. V dnešní době jde o hodně citlivé téma, nejde o hon na čarodějnice, ale hon na faráře. Myslím, že s pedofilií nemá nic společného.“

Překvapen z rychlého odvolání byl i starosta Velhartic Václav Jarošík. „Lidé ho tady měli rádi, všechny překvapilo jeho odvolání, přišlo to z ničeho nic. Byl to radikální zásah i pro nás jako obec, protože jsme s ním spolupracovali na různých akcích,“ uvedl Jarošík.

Velmi zklamaný je ze svého odvolání i sám farář. „Jsem z toho nešťastný, nemohu o tom nyní mluvit, ale je to smyšlené a moc mě to mrzí,“ řekl V. Z.

Podle informací Deníku se vše, z čeho je V. Z. obviňován, mělo stát už v roce 1993 v Žirovnici.

Případ policie nevyšetřuje, vše je v gesci biskupství.

Ilustrační foto.
Nárůst na chirurgii nebyl kvůli ledovce velký