„Počasí se sice tento týden „zlomilo“, ale sucho přetrvává a navíc se přidal vítr. Takže houby nejsou, a to ani na Šumavě. Pokud člověk nějakou houbu najde, je to tu a tam něco, dvě tři houby na pěti kilometrech, a to je všechno. V žádném případě to není na běžný sběr, jak jsou lidé zvyklí,“ popsal současný stav klatovský mykolog Svatopluk Ján. Pro houbaře nepříznivé podmínky potvrdil i starosta Modravy Antonín Schubert. „S houbami je to skutečně špatné. Něco vyroste pouze na místech, kde je trvale vlhko, třeba při okrajích slatí. Jinak jsem nenašel nikde nic. V jehličnatém lese jako takovém, kde by se daly houby očekávat, není vůbec nic, ani „prašivka“. Takže i na Modravě je sucho, a to je na tom tato oblast ohledně vláhy ještě dobře,“ přiblížil podmínky na Modravsku Schubert.

STAČÍ DVA HORKÉ DNY

Podle Jána přestaly houby úplně růst kolem 20. července, což odpovídá posledním vydatnějším dešťům z konce června. „Koncem června ještě docela vydatně pršelo, takže poté houby ještě zhruba deset dnů rostly. Pak to pomalu ustávalo a od zhruba 20. července už není nic. Od začátku července pořádně nepršelo. Přeháňky nestačí, musí pršet aspoň dva tři dny,“ konstatoval Ján s tím, že na utlumení růstu hub stačí, když dva dny za sebou překročí teplota 27 stupňů a neprší. „Jestliže takové počasí pokračuje, přestanou houby růst úplně. V lokalitách, kde je větší vlhko může růst ještě nějaký ten týden pokračovat, ale postupně přestanou růst všude. Zůstávají pouze provazce podhoubí patnáct až dvacet centimetrů hluboko, ale nevytváří plodnice. Plodnice hub tvoří z devadesáti procent voda, takže potřebují vody velké množství,“ vysvětlil Ján.

Loučení s prázdninami ve Velkém Boru.
Loučili se s prázdninami

ČEKÁNÍ NA DÉŠŤ

Lepší to s houbami nebude pravděpodobně ani na podzim. „Šance, že houby ještě porostou, samozřejmě je, ale muselo by napršet minimálně padesát milimetrů srážek. Ne ale ve formě prudkých dešťů, musel by to být takový, ten „zalévací“, dlouhodobější déšť. Ovšem předpovědi meteorologů, uvádí, že i září bude abnormálně suché, takže myslím, že už nebude nic,“ byl skeptický Ján. „Pokud v nejbližších dnech nezačne vydatně pršet, budeme v září bez hub. Zatím to vypadá, že se letos v okolí Plzně podíváme na houby jenom v atlase,“ souhlasil Luboš Zelený z Mykologického klubu Plzeň.