Z pokojů ve čtvrtém patře vykukují ženy a zvědavě pozorují hasiče pobíhající po chodbě. „Je tu požár, takže vás musíme evakuovat. Budeme vás postupně odvádět do bezpečí," oznamuje jeden z nich. Vtom se k němu přitočí jedna z žen, pohladí ho po ruce a oznámí mu, že se jmenuje Míša. „A jak se jmenuješ ty?" vyzvídá. „Já? Já jsem Jirka," říká překvapený hasič, to už se k němu ale přitočí další žena. Také se mu představí a pak ho chytne za ruku. A drží se ho jako klíště, dokud ji neodvede do bezpečí.

Není divu, že je tato evakuace úplně odlišná od všech ostatních. Klatovští a nýrští hasiči totiž právě v rámci cvičení evakuují Domov pro osoby se zdravotním postižením v Bystřici. A jeho obyvatelé se prostě chovají jinak, než jsme zvyklí. Na některých, zvláště děvčatech, je vidět, že jsou z hasičů v oblecích a s přilbami na hlavách poněkud vyplašení, ale i díky personálu se vše v pohodě zvládá. No a „kluci" všeho věku to vše berou většinou jako hru. Třeba Venca, který hraje zraněného, a tak ho hasiči budou muset odnést na nosítkách. „Ležím si tu jako pán na posteli. Je to sranda. Kdyby to ale bylo opravdu, tak by to bylo horší," říká mi, to už ale s nadšením vítá své „zachránce".

Netrvá dlouho a třicítka evakuovaných je dopravena do bezpečí. A tady na hasiče čeká další překvapení. „Zachránění" je odměňují potleskem a písní „Co jste hasiči, co jste dělali". „To se nám opravdu často nestává," smějí se muži z Floriánova cechu.

Spokojenost neskrývá ani ředitelka domova Kateřina Šimková. „Cvičení se uskutečnilo v klidu, bez stresu. Naše uživatele jsme s tím postupně seznamovali, takže byli připraveni. Samozřejmě vždy může přijít nějaké překvapení, ale od toho tu je personál a hasiči, aby si vzájemně pomohli. Vyzkoušeli jsme si evakuaci s výtahem, po schodišti, měli jsme tu zraněného figuranta, který se musel nést v nosítkách, a náš Honzík absolvoval evakuaci s maskou. Podařilo se evakuovat všechny a nikomu se nic nestalo, takže jsem spokojena. Jde totiž o mentálně postižené osoby, které reagují úplně jinak, proto je moc dobře, že si to vyzkoušel personál i hasiči," řekla Deníku Šimková, která podobné akce považuje za prospěšné, a tak už nyní je jasné, že podobné cvičení čeká na obyvatele domova i příští rok. Pro hasiče bude ještě náročnější, neboť zřejmě budou evakuovat klienty, kteří jsou na vozíčku nebo jsou umístěni na lůžku.
„Bylo to první cvičení, které se tu konalo. Samozřejmě se neobešlo bez nedostatků, ale ty jsou vždycky. Problém pro nás byl, že zdejší uživatelé nemohou být bez dohledu, takže evakuaci jsme museli provádět za pomoci personálu. Navíc někteří nás brali jako kamarády, jiní ale byli ve stresu. Každopádně cvičení splnilo svůj účel," uzavřel akci velitel hasičské stanice v Klatovech Miroslav Marek.