Podle majitele větší ubytovny u Rozvojové zóny Dušana Popelky na jeho ubytovně stejně nikdo doplatek nepobírá. Podle Jiřího Nového, kterému patří ubytovna na náměstí, jde o diskriminaci.

Vydat opatření obecné povahy o „vyhlášení oblastí se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů“ umožňuje novela zákona o pomoci v hmotné nouzi platná od poloviny loňského roku. „Opatření obecné povahy, které už nabylo právní moci a je tedy platné, jsme navrhli pro dvě soukromé ubytovny, které ve městě máme, na náměstí a u Rozvojové zóny. Nový žadatel o ubytování v daných ubytovnách nemá nárok na doplatek na bydlení,“ informoval janovický starosta Michal Linhart.

Proti oběma ubytovnám bojovali Janovičtí už řadu let. V roce 2012 podepisovali petici proti zneužívání sociálních dávek, kvůli problémům s obyvateli ubytoven si město najalo bezpečnostní službu, která v Janovicích nahrazuje městskou policii, s úřadem práce Janovičtí bojovali kvůli vyplácení doplatků na bydlení, které janovické zastupitelstvo zamítlo. „Proti oběma vyloučeným lokalitám jsme bojovali od začátku, co začaly vznikat, zažili jsme několik let velkých problémů. V poslední době se situace zlepšila, dalo by se říci, že to opatření už bychom možná ani nepotřebovali, ale je to otázka prevence, aby ty ubytovny zkrátka nemohly začít opět nabírat lidi, kteří platí ubytování z doplatku na bydlení, ze státních prostředků,“ dodal Linhart.

Školní ples v Janovicích nad Úhlavou.
OBRAZEM: Byli za hvězdy. Prvňáčci si užili stužkování na plese

Ubytovna u Rozvojové zóny má podle svých webových stránek kapacitu 200 lůžek. „Ubytovnu provozuje právnická osoba v souladu s platnými zákony. Aktuálně ani do budoucna lidi, na které se vztahuje dané opatření neubytováváme ani ubytovávat nebudeme. Nikdo z ubytovaných už dlouho doplatek na bydlení nepobírá a ani pobírat nebude,“ řekl Deníku majitel ubytovny Dušan Popelka.

Majitele menší ubytovny na náměstí Jiřího Nového opatření města rozzlobilo. „Pochopitelně se mi to nelíbí. Je to diskriminace, je to znehodnocení nemovitosti. Vedle je dům, kde ubytovávají normálně, ale já nemohu. Ubytovnu tam mám od roku 1996 a za celých dvaadvacet let žádný ubytovaný neudělal ani přestupek, natož trestný čin. Když je pan starosta takový pořádkumilovný, ať si udělá pořádek v hospodách. Na území obce má čtyři hospody na černo, o kterých všichni vědí,“ kritizoval Nový.

Navýšení kriminality má město podložené policejními statistikami, podle kterých například za rok 2016 řešila Policie ČR na území města Janovice nad Úhlavou 21 přečinů z toho 10 s osobami z řad ubytovaných a 30 přestupků, z toho 21 s osobami z řad ubytovaných. Z které ubytovny byli, ovšem policie zveřejnit nemůže. Na tvrzení ohledně „hospod na černo“ starosta reagovat nechtěl. „Nechci se dohadovat přes noviny, pokud pan Nový něco chce, ať mi to přijde říci osobně,“ uvedl Linhart.

V Klatovech podepsali smlouvu k opravě jezuitského kostela.
Začne oprava kostela, farář už předal klíče