Přijímat bude pouze pacienty s koronavirem či podezřením na něj ze tří okresů, a to z Tachovska, Klatovska a Domažlicka.

O této variantě včera jednal krajský krizový štáb. Potvrdil to ředitel Domažlické nemocnice Petr Hubáček. „Budeme ryze covidovou nemocnicí. Zatím jsme ve fázi příprav, domlouváme podrobnosti. Ale změna nastane zřejmě už začátkem příštího týdne. Postupně navýšíme kapacitu lůžek až na sto čtyřicet,“ vyčíslil.

Pro srovnání – v současnosti personál pečuje o 44 lidí s koronavirem. „Situace je kritická. Od pondělí máme stále plno. Už nemáme ani jedno místo navíc. Když se nějaké uvolní, hned ho obsadíme,“ pokračoval Hubáček.

Tvrdí, že mezi hospitalizovanými jsou častěji než loni na jaře či na podzim mladší ročníky. A větší počet nakažených také umírá. „Jenom ze čtvrtka na pátek odešli čtyři lidé. U vážných případů bohužel nepřežije až polovina. Mutace je opravdu agresivnější, postihuje mladší ročníky. Běžně tu máme čtyřicetileté, padesátileté pacienty, kteří mají silně zasažené plíce,“ sdělil šéf Domažlické nemocnice.

Část objektu v nádražní ulici půjde k zemi, zbytek se promění v městské byty.
Staňkovský areál uhelných skladů půjde k zemi, místo něj bude workoutové hřiště

Jak upozornil mluvčí Nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška, na hraně svých kapacit už jsou všechna krajská zařízení. Včera dopoledne bylo ve Stodu, Klatovech, Domažlicích a Rokycanech hospitalizovaných 176 osob, přičemž 21 z nich na lůžkách intenzivní péče. „Počet pacientů dál roste, stejně jako počet nemocných zdravotníků, kterých je aktuálně čtyřicet osm,“ konstatoval Kokoška. Doplnil, že zatím však nebylo nutné převážet pacienty mimo Plzeňský kraj.

Právě s ohledem na situaci jednal krajský krizový štáb o vyčlenění jedné nemocnice, která se kompletně promění v covidové zařízení. A volba padla na Domažlice, které se mají nově stát spádovou oblastí ještě pro Tachovsko a Klatovsko. „Musíme začít postupně prostory uvolňovat. Lidi, kteří nemají koronavirus, budeme propouštět. Samozřejmě za předpokladu, že se u nás už jen doléčují. Eventuálně je převezeme jinam,“ přiblížil Hubáček. Včera zde leželo zhruba 100 lidí s jiným onemocněním, než je covid-19.

Ilustrační foto
V Plzeňském kraji začíná testování ve firmách, na pomoc přijeli vojáci

Plánovaná změna s sebou nese i omezení neakutní péče. Zcela se zavře porodnice. U ostatních oddělení zůstanou jen ambulance. „Nemůžeme obyvatelům Domažlicka říct, ať například s ranou na dva stehy jedou jinam. Pokud ovšem budou potřebovat hospitalizaci, musejí do Klatov či Stodu. U nás zůstanou ležet jedině tehdy, když mají koronavirus nebo podezření na něj,“ vysvětlil ředitel.

V Domažlické nemocnici stále pomáhají vojáci. Hubáček včera požádal, aby tady mohli zůstat ještě do konce března. Zdravotnické zařízení už dostalo ze státních hmotných rezerv další přístroje a speciální, takzvaná jipová lůžka.