Dopravu v Pošumaví zajistí od roku 2023 český železniční dopravce GW Train Regio, který v elektronické aukci nabídl nejnižší cenu. Vítěze tendru v pátek schválila Rada Plzeňského kraje. Smlouva bude uzavřena na období od prosince roku 2023 do roku 2033.

„Společnost GW Train Regio a. s. nabídla v elektronické aukci nejnižší nabídkovou cenu 157,18 korun za vlakový kilometr, kterou dále dodatkem 1 navrhla ve prospěch Plzeňského kraje snížit na cenu 155,94 za kilometr,“ informoval náměstek hejtmanky pro dopravu Pavel Čížek.

Nový dopravce bude zajišťovat provoz vlaků na trati Horažďovice – Sušice – Klatovy se zajížděním do Strakonic a na trati Domažlice – Klatovy.

Ilustrační foto.
Dobrá zpráva, počty nově nakažených v kraji klesají

Schválení smlouvy s novým dopravcem podle Čížka výrazně zlepší dopravní spojení mezi Plzní a Sušicí. „Modernizované nízkopodlažní a klimatizované jednotky GW Train Regio budou v prosinci roku 2023 navazovat v Horažďovicích na nové vlaky Regiopanter Českých drah. V Klatovech navážou na nové vlaky Regiopanter, které vyjedou letos v prosinci a na moderní jednotky PESA v Domažlicích,“ sdělil náměstek a doplnil, že tímto bude okruh uzavřen a cestující tak budou všude obslouženi vlaky na úrovni 21. století.

Český les

Kraj v současné době ještě vybírá dopravce pro oblast Českého lesa. Podrobnosti však Čížek sdělit nechtěl. „Soutěž nyní probíhá a tím pádem k ní nemohu říci žádné informace,“ odůvodnil.