Místo aby se flákal někde po ulicích, zamířil dospívající Lukáš v úterý do Klubu Chapadlo. Zahrál si v něm kulečník a šipky a zalíbilo se mu to natolik, že do Chapadla zavítal i ve středu. „V klubu to je lepší, než se flákat někde venku. Dozvěděl jsem se o něm od známé a chtěl jsem se podívat, jak to tu vypadá, tak jsem přišel. Líbí se mi tu, pozvu i kamarády,“ říká a jde si s dobrovolnicí Annou Strakovou zahrát kulečník.


V Chapadle pracují převážně dobrovolníci a snaží se nabídnout mladým hodnotné a smysluplné trávení volného času. V centru Klatov funguje klub necelý měsíc a za tu dobu si získal první pravidelné návštěvníky. Pracuje v něm nastálo jeden zaměstnanec a vypomáhají mu čtyři dobrovolníci. Zřizovatelem klubu je Oblastní charita Klatovy.


Mladí, kteří do klubu zavítají, v naprosté většině případů odchází stejně jako Lukáš spokojeni. „Pokud sem přijdou, tak se vracejí, což je jasný signál, že se jim tu líbí,“ potvrzuje Anna Straková. Anna ve volném čase vypomáhá v Chapadle. „Dříve jsem pracovala jako vychovatelka a k práci s mladými jsem se chtěla vrátit. Pracuji převážně se staršími lidmi a tohle je způsob, jak to vyvážit,“ dodává a přitom se věnuje Lukášovi, který do klubu před chvílí přišel.


Nejčastěji je v klubu Pavel Bošek, pracuje zde na částečný úvazek. Je v Chapadle oba otevírací dny a účastní se i akcí, které pořádají mimo Klatovy. Práce ho naplňuje. „Když už jsem jednou na světě, tak chci dělat něco, co mě bude těšit, a těší mě, když udělám radost druhému člověku, když jsem užitečný,“ popisuje motivaci pro svou práci.


Chapadlo se neomezuje jen na nabídku v centru Klatov, zaměřuje se i na okolní obce. Podle vedoucí klubu Jitky Komrsové uspořádali už několik akcí ve Švihově a Bolešinech. „Ve Švihově jsme měli povídání o hudbě a minulý pátek ukázky freestyle akrobacie na kolech a kuželkový turnaj,“ popisuje aktivity Komrsová. V plánu mají i víkendové stanování v Zelené Lhotě a od září chtějí při klubových večerech představovat různé zajímavé profese a tipy na trávení volného času, kupříkladu tanec.


Klub je určen mladým a je pro něj charakteristická bezprahovost a otevřenost. Kdokoliv může přijít a využívat jeho vybavení, musí jen zachovat základní pravidla. Obsluha klubu je k dispozici nejen jako partner pro hry, ale je schopna i poradit a pomoci v těžké životní situaci. „V červenci začneme dokonce s pravidelnými konzultacemi s rodinným terapeutem. Bude zatím jezdit jednou měsíčně a letní termíny už máme naplněné,“ popisuje nové možnosti poradenství Jitka Komrsová.

Tomáš Kutil