Ředitelka domova Kateřina Šimková připomněla, že letos se za plného provozu podařilo zrekonstruovat oddělení bezbariéry. „Z původních dvou sedmilůžkových pokojů vznikly tři dvojlůžkové a tři trojlůžkové pokoje, nové sociální zázemí. Dvě ložnice se závěsným systémem, nová společenská místnost pro klienty a relaxační místnost. Akce stála 7,5 milionu korun a financoval ji náš domov ze svých fondů,“ uvedla Šimková a připomněla další pozitivní fakt – finanční ohodnocení lidí v sociálních službách bylo státem během roku výrazně posíleno. „Dařilo se nám zachovat i naplněnou obložnost klientely ve výši 95% s rozumným obsazením personálu,“ dodala ředitelka, která si spolu se svými lidmi vysloužila pochvalu od nýrského starosty Miloslava Rubáše, jenž navštěvuje domov již roky a na vlastní oči tak vidí, jak vzkvétá. „Je dobře, že se peníze investované sem „neprojedly“, ale že slouží skutečně k vytvoření důstojného prostředí pro ty, kteří tu tráví prakticky celý svůj život,“ uvedl Rubáš.

Inzerát z dobového tisku
Výpravy zpět aneb Co se kdysi psalo 401

Právě tato dvojice předvedla hostům setkání vánoční zvyky, jako je krájení jablka či pouštění lodiček z ořechů. Na řadu během besídky přišly i recitace básní či hudební vystoupení, vrcholem ale byla veselá hudební komedie „ Ať žijí duchové“.
Dílo, které natočil v roce 1977 režisér Oldřich Lipský, si Bystřičtí upravili k obrazu svému. Děj se odehrával v prostředí vlastnoručně vyrobených kulis na hradu Bystřice s Bystřickou střelou, rytířem Bystrým, trpaslíky, Valentýnkou, Dlouhým Jankem. A nutno říci, že přítomní diváci se výborně bavili.