S plánovanou opravou varhan pomůže Dlouhoveským veřejná sbírka, podobně jako pomáhají sbírky například u oprav varhan v kapli svaté Apoleny v Měcholupech nebo v kostele Církve československé husitské v Klatovech.

Varhany v Dlouhé Vsi jsou zhruba tři sta let staré a nehrají už více než dvacet let. Jejich oprava přijde na jeden a půl až dva miliony korun. „Varhany potřebují kompletní opravu. Píšťaly se rozpadají, skříň je napadena červotočem. Máme už domluveného člověka, který by opravil dřevěné části, ale nejdříve musíme vydělat peníze na to, abychom se zbavili červotoče, což trvá asi rok. Až na to budeme mít peníze, nástroj se rozebere a odveze k chemickému ošetření, pak by se pokračovalo dále s píšťalami. Na příští rok počítáme s tím, že by se farnost pokusila získat dotaci, ale musíme nejdříve našetřit nějaký základ,“ uvedla předsedkyně spolku Živá obec Marie Bubeníková.

Velikonoční trhy v Klatovech.
PODÍVEJTE SE: Děti zpestřily velikonoční trhy v Klatovech

Se shromažďováním finančních prostředků na opravu nástroje už Dlouhoveští začali, v kostele už uspořádali dva benefiční koncerty, ten druhý minulou neděli. „Začínáme přemýšlet o spolupráci s dětmi z Velhartic, na podzim bychom zřejmě uspořádali společný koncert dlouhoveských a velhartických dětí. Na léto plánujeme koncert nějaké hudební skupiny ve spolupráci s hasiči, plány jsou velké, ale samozřejmě chvilku trvá, než se vše zorganizuje,“ doplnila Bubeníková s tím, že aktuální informace o činnosti spolku lze nalézt na jeho webových stránkáchspolek-ziva-obec.webnode.cz.

HUSITSKÉ VARHANY

Z veřejné sbírky je financována oprava varhan v kostele husitské církve v Klatovech, která přijde zhruba na 400 tisíc korun. Aktuální stav sbírky i opravy lze sledovat na klatovske-varhany.cz. „Během letošního roku by se snad mělo podařit dokončit první etapu opravy a příští rok začít s druhou etapou,“ řekl Deníku klatovský farář Církve československé husitské Tomáš Procházka. Na podporu opravy varhan se v husitském kostele v Klatovech konají benefiční koncerty, které organizuje klatovská základní umělecká škola, jejíž žáci budou moci nástroj po opravě využívat k výuce. Další koncert je v plánu už ve čtvrtek 5. dubna, kdy v husitském kostele od 17 hodin zahraje Jazz Nonet ze ZUŠ Klatovy.

Oprava varhan v kapli sv. Apoleny v Měcholupech, jejímž majitelem je obec Předslav, přijde na zhruba jeden milion korun. Veřená sbírka a tři benefiční koncerty, které v kapli Předslavští uspořádali loni v létě, přinesly zhruba sto dvacet tisíc korun. „Letos je v plánu poslední etapa opravy nástroje. Požádali jsme o dotaci Plzeňský kraj, ale opravu dokončíme i kdybychom dotaci nezískali,“ informoval starosta Předslavi Miloslav Kreuzer.

Se zhruba jedním milionem korun počítají na opravu varhan v kostele Nanebevzetí Panny Marie také v Myslívě. Finanční prostředky se snaží získat rovněž pořádáním benefičních koncertů a dalších akcí.

Velikonoční perníčky.
OBRAZEM: Perníčky ozdobili velikonočně