Dramatický okamžik se odehrál o víkendu při honu mysliveckého sdružení Posavádka z Mlýnského Struhadla na Plánicku. Na dívku zaútočil zhruba tříletý kanec, vážící cca 120 kg. „Byl spatřen v leči, jak zašel do políčka. Došli tam honci, pustili se tam psi. Prase potom vyběhlo a holčina byla bohužel na špatném místě, před vývratem, kde nemohla uhnout. Zvíře k ní přiběhlo a párákem jí roztrhlo nohu,“ řekl Deníku hospodář mysliveckého sdružení Posavádka Jan Kasl. Kanec štvaný psy naštěstí na ženu dál neútočil, neboť by to pro ni mohlo mít fatální následky, ale dal se na útěk. Než se ho podařilo zastřelit, usmrtil jednoho psa a dalšího zranil.

Nákladní vůz, jehož řidič by mohl pomoci objasnit tragickou nehodu.
Pomozte objasnit tragickou nehodu

Myslivci dívku ošetřili a poté zjistili, že divočák byl postřelený. „Nebyl ale postřelen na honu, měl dvě starší rány. Měl prostřelené kýty a byl škrábnutý na hrudi, tam měl hnis,“ uvedl Kasl. Dodal, že pozitivní zprávou je, že zvíře nemělo vzteklinu. „Střílím od roku 1985, ale je to první případ, kdy u nás zranil divočák účastníka honu,“ uzavřel Kasl.

Jednatel Okresního mysliveckého spolku Klatovy Pavel Martin Deníku řekl, že jde o jediný případ, kdy za uplynulý rok na Klatovsku při honu zaútočil divočák na člověka. Zároveň ale potvrdil, že divočáci ztrácejí plachost. „Lovecký tlak na černou zvěř je ohromný a prasata mění svoje zvyklosti. I před ostrým psem se černá zvěř drží v houštině do poslední chvíle. A když je pak v ohrožení, je schopná zaútočit. Agresivita černé zvěře je čím dál větší, zejména vůči psům,“ vysvětlil Martin s tím, že ani člověka už se divočáci nebojí tolik jako dřív. Potvrzuje to i případ z loňského října, kdy při honu na Přešticku zaútočilo rozzuřené a poraněné divoké prase na 48letého myslivce a vážně mu potrhalo nohu. Musel být operován.

Vyhlášení výsledků ankety Sportovec roku 2016 okresu Klatovy
Zvolte Sportovní hvězdu Klatovského deníku. 1. hlasovací kupón vyjde ve čtvrtek