Devět milionů korun bude stát rekonstrukce kulturního domu, vybudování cyklostezky a zřízení infocentra v budově radnice ve Švihově.
Práce odstartují už na jaře příštího roku, rekonstrukcí Kulturního domu Sokolovna ve Švihově. Město čekají úpravy dvou sálů a kluboven.
„Současný kinosál bude upraven na víceúčelový sál pro zhruba sedmdesát lidí. Zatepleny budou stropy, bude zde nainstalován nový nábytek a multifunkční technika. Ta bude sloužit jak pro promítání, tak pro sledování velkoplošné televize a podobně,“ říká starosta města Václav Petrus.
Velký sál kulturního domu bude také změněn.


„Zde se vymění okna, čeká ho také potřebné zateplení i úplně nové vybavení, jako jsou stoly, židle a obložení stěn, takže sál se bude moci využívat vedle kultury také pro sportovní aktivity. Využívat ho budou spolky i místní škola,“ popisuje starosta.


Tento sál bude mít podle informací městského úřadu kapacitu zhruba tři sta míst.


„V celé budově se budou rekonstruovat sprchy, WC, šatny. Změn se dočká i vstupní hala, hlavní vchod. Do objektu bude bezbariérový přístup,“ pokračuje ve výčtu akcí první muž města.


„Do budoucna bychom si přáli, aby z uhelny vznikla posilovna, z balkonu bowling a aby zařízení mělo i svoji kuchyni odpovídající všem normám a potřebám. Kulturní dům totiž bude možno využívat pro různé konference, srazy tříd, svatby a podobně, a tak by se restaurace s moderní kuchyní určitě hodila. Kdy se však tato část bude realizovat, se zatím vzhledem k předpokládaným nákladům neví. Je to v nedohlednu,“ říká Petrus.


Rekonstrukce kulturního domu je součástí projektu plánované výstavby mezinárodní cyklotrasy Mnichov – Praha a její části Švihov – Regen.
„Město Švihov totiž v letošním roce uspělo v dotačním řízení, a tak na realizaci výstavby zhruba 1100 metrů dlouhé trasy ze Švihova ve směru na Malechov, kde se napojí na trasu od Klatov a Dolan, rekonstrukci kulturního domu a zřízení informačního centra, které je již v provozu v budově městského úřadu, získalo dotaci z přes〜hraničního programu CÍL 3 devět milionů korun,“ doplnil informace o projektu Václav Petrus.