Obyvatelé Horažďovic i širokého okolí se o tomto víkendu sešli na jmeninách města Horažďovice.

Připraven byl pro ně bohatý program. Vše začalo farmářským jarmarkem, pak vystoupila Otavanka, lidé si poslechli recitál šansoniérky Evy Melicharové nebo kytarový recitál Vojtěcha Vrtišky. V malém sále muzea byla talk show s P. Zbigniewem Czendlikem a P. Tomasem van Zavrelem, odpoledne plné otevřených otázek o postojích, životech a názorech.

Crazy komedie

Již podruhé nechyběla ani pohádka, jejíž scénář napsala spisovatelka Petra Braunová a zahrála si v ní také známá herečka Jitka Smutná. Tentokrát to byla pohádka o Šípkové Růžence, kterou sehrály děti z celé republiky, které se sjely do Horažďovic na týdenní seminář spisovatelky a po celou tu dobu představení společně sepisovaly a zkoušely. „Zdůrazňuju, že jde spíš o hraní si na divadlo. Rozhodně z dětí nevyrábíme herce. Protože většina z nich je v pubertě a klasika by je nebavila, tak jsem navrhla crazy komedii. Nečekejte pohádku podle bratří Grimmů, pokud se dětem povedou repliky, které samy vymyslely, rodiče se určitě pobaví, " řekla Braunová. „A navíc se ve hře hodně zpívá a tančí, to bude pro diváky určitě překvapivé."
Principem celého semináře podle ní je to, že si děti zahrají na tvůrce. „Děti to baví. Pro mě je to velká inspirace, mít před sebou celý týden patnáct dětí, pro které de facto píši knížky," uvedla Braunová.

Na premiéru se těšila stejně jako malí herci. „Pohádka se mi v podání dětí líbí, jejich hlášky jsou opravdu vtipné," dodala spisovatelka.

Dětské hvězdičky

Kejklířku si v pohádce zahrála Viktorie Polatová z Horažďovic. „Jsem tady už druhý rok a moc se mi to líbí. Na dnešní premiéru se moc těším," přiznala Viktorie.

Jejím kejklířským kolegou byl Vladimír Vachromějev ze Soběslavi. „Jsem tady poprvé. Je to dobré, je tady zábava. Z dneška mám trému," svěřil se Vladimír.
Podruhé byl na semináři Albert Jílek, který si letos zahrál kuchtíka. „Je to tady hodně dobrý. Zkoušky byly fajn, něco mi nešlo, něco drkotám ještě teď, ale baví mě to," uvedl Albert.

Tetička sudička byla přidělena Dominice Cirusové z Litoměřic. „Letos se šlo těžce naučit, kde stát, protože jsme tam čtyři najednou, motáme se tam. Jednou mně šlápli i na nohu, pak jsme se „majzli" do hlavy a tak," popsala strasti zkoušek Dominika.

Hlavní roli měl král, a toho si „střihnul" Richard Vizinger z Měčína. „Jsem tady poprvé a líbí se mi tady, určitě bych přijel znova. Mám v pohádce spoustu vět, ale byly krátké, takže to nebylo tak těžké se naučit," sdělil Richard.

Zlou sudičku Trůdu představovala Tereza Stuchlá z Prahy. „Zkoušení bylo tak napůl, něco těžší, něco lehčí. Na dnešek se těším, protože tam budu jíst, budu tam mít zákusky a pak budu mluvit s plnou pusou, takže jsem zvědavá, jak to zvládnu," těšila se Tereza.

Pohádka měla u diváků velký úspěch. Děti sklidily několik dlouhých potlesků.