„Akce se účastní složky a společnosti, které se jakýmkoliv způsobem podílejí na tom, aby pomohly při záchraně života. Cílem akce je, aby se děti pobavily, aby měly zážitky, ale jde i o preventivně vzdělávací akci, takže se zde dozví spoustu věcí, které by měly v určité situaci dělat. Navštívili například zakouřený stan, kde se dozvěděly, jak se zachovat, kdyby u nich doma začalo hořet,“ uvedla krajská mluvčí hasičů Pavla Jakoubková, která rovněž akci moderovala.

Žáci měli během dopoledne také možnost poznat vnitřek sanitky, prohlédli si hasičská i policejní auta, zastříleli si na elektronické střelnici a poprvé si vyzkoušeli také hledání pokladu pomocí detektoru kovů. Největší atrakcí pro ně byl čas, kdy hasič vzal proudnici a začal po nich stříkat, takže se všichni seběhli, aby se pod proudem vody osvěžili. „Nejlepší to bylo u policajtů, na hasičském autě a pak když jsme mohli běhat ve vodě. Jsem rád, že jsem si také vyzkoušel hledat s detektorem kovu,“ řekl devítiletý Petr Procházka.

V soutěži Mladý záchranář se nejlépe vedlo žákům z druhého družstva ze ZŠ T. G. Masaryka v Sušici. Druhé místo získalo čtvrté družstvo ze ZŠ a MŠ Kolinec a třetí místo si odvezlo druhé družstvo ze ZŠ Hrádek u Sušice.

Účastníci Rallye Wiesbaden na klatovském náměstí.
FOTO: Historici projeli Klatovskem