Děti z první třídy základní školy v Klatovech v Tolstého ulici se v úterý zúčastnily akce Zebra se za tebe nerozhlédne. Tento projekt se koná dvakrát ročně, a to na začátku školního roku a v jeho druhé polovině. Realizován je ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra České republiky.

Děti s pravidly seznamovala mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová s pomocí příslušníků dopravní policie. „Akce se koná od 4. do 8. dubna v celé České republice. Jde o preventivní dopravní akci, která se týká malých žáků základních škol, kdy se zaměřujeme na dopravní výchovu a především na správné přecházení po přechodech. Dětem půjčíme vestičky a ony pod naším dozorem přecházejí. Samozřejmě jim vysvětlujeme, že když jsou tady policisté, že by to pro ně mělo být bezpečné, ale jindy, kdy přechází samy, že je to velice nebezpečné, a pak dochází k dopravním nehodám a srážkám s chodci,“ informovala Ladmanová.

„Myslím si, že je to hodně prospěšná akce, protože úrazů na silnicích u dětí neubývá, ale naopak stále více přibývá. Určitě to prospěje prvňáčkům, že si budou dávat větší pozor při přecházení a naučí se základní pravidla,“ uvedla třídní učitelka Romana Brůhová.

Děti měly možnost se zeptat přítomných policistů na to, co je zajímalo. Nejvíce děti zaujala pouta, které jim jeden z policistů předvedl. Akce děti moc bavila.
„Je to dobré, líbí se mi to. Naučili jsme se, co nesmíme dělat, například běhat na silnici, protože by nás přejelo auto a nesmíme si tam hrát s míčem. Víme, na co nosí policisté pistoli, jak honí lupiče,“ sdělila žákyně Kamila Adamcová.

„Mně se to líbí moc. Dozvíme se, jak se my malí máme chovat u silnice, co máme dělat a co bychom neměli. Neměli bychom sedět na zábradlí u silnic, abychom z něj nespadli do vozovky,“ řekl žák Filip Peťule.

Po skončení akce dostaly děti úkolníček, kartičku s pravidly jak přecházet silnici a pexeso s dopravními značkami.