Dětem se ukáží vojáci i hasiči

Jako každý rok připravili na 1. června den otevřených dveří v Dragounských kasárnách v Klatovech. Toho se návštěvníci mohou zúčastnit v době od 8 do 13 hodin. „Ke zhlédnutí bude vojenská technika, ruční zbraně, prostředky a technika vojenské policie, hasičského záchranného sboru nebo ukázky vojenského zdravotního zabezpečení. Součástí této akce bude i informace Krajského vojenského velitelství Plzeň o možnostech služby v Armádě České republiky nebo připomínka historických tradic armády. Z dynamických ukázek uvidí návštěvníci například ukázky boje z blízka MUSADO a několik ukázek taktické přípravy vojáků," popsal mluvčí vojenského útvaru Josef Soutner.

Na pátek připravili den otevřených dveří i hasiči z Klatovska. Na stanicích v Klatovech, Sušici i Horažďovicích se bude konat od 8 do 16 hodin. „Na stanici v Klatovech se od 10 a 14 hodin budou konat ukázky vyprošťování z havarovaných vozidel a požárního sportu. Na stanici v Sušici bude k vidění ukázka vyprošťování z havarovaných vozidel," informovala krajská mluvčí hasičů Pavla Jakoubková a dodala, že na stanici v Horažďovicích bude den otevřených dveří bez ukázek.

Na skákací hrad, motokáry, soutěže a kouzelníka se mohou těšit děti v Sušici na Fufernách, kde začne dětský den v 15 hodin v rámci Sušických slavností.

Od 17 hodin pořádá Dům dětí a mládeže v Horažďovicích den pro děti. Součástí programu je hodinová cesta po úkolech v prostředí parku Ostrov. Během cesty účastníky čekají drobné hry, úkoly a šifrovačky, které prověří mysl i tělo. Start je za lávkou na Ostrov.

2. června

Tím ale dětské oslavy a akce nekončí. Pokračovat budou i v sobotu 2. června. Už od 9 hodin začne program v areálu pod sjezdovkou v Nýrsku. Na programu je muzikál Ať žijí duchové, diskotéka, hry a soutěže. Od 19 hodin se bude pokračovat Rockotékou. V případě nepříznivého počasí se oslava koná v DDM Nýrsko.

Ani hrad Rabí nezůstane pozadu a již tradičně, jako každý rok, uspořádá Rabijádu aneb hrad dětem. Jedenáctý ročník dětského dne plného soutěží a hravých disciplín, letos na téma Z hradu do pohádky, se uskuteční od 9 do 16 hodin.

Dětský den za kulturním domem na hřišti pořádají od 14 hodin také v Hoštičkách. O hudební doprovod se tam postará DJ KAMA.

Řádění v pěně

Na skřítka Pomocníčka a vílu Pohádku se mohou těšit děti v Janovicích nad Úhlavou, kteří je provedou celým odpolednem. Od 15 hodin mohou přijít na tréninkové hřiště hasičů u koupaliště. „Akci zahájí vystoupení taneční skupiny ze základní školy. Připraveny jsou soutěže, sladké odměny, jízda na čtyřkolce, ukázka práce mladých hasičů, skákací hrad a řádění v pěně, které je dětmi velmi oblíbené," sdělila vedoucí Městské knihovny v Janovicích nad Úhlavou Eva Semelová.

Cestu pohádkovým lesem si mohou děti s rodiči užít v Myslívě od 15 hodin. Setkáte se tam s loupežníky, ježibabou, vodníkem a dalšími bytostmi, začátek je u koupaliště. Večer bude táborák, opékání špekáčků a hry.

Akce Děti dětem se uskuteční na klatovské Hůrce od 15 hodin. Na akci vystoupí děti z Domu dětí a mládeže v Klatovech, žáci klatovské základní umělecké školy a Základní školy Klatovy, Čapkova ulice. V programu se představí také skupina historického šermu.