Některé děti přiznávají, že ve školní jídelně jim chutná víc než doma. Na prvním místě se ale musí vždy dodržovat zásady tzv. spotřebního koše, takže hamburgerů a hranolek se děti nedočkají.

„Snažíme se přizpůsobovat době, proto zkoušíme vařit drůbeží či vepřové maso, luštěniny nebo ryby na různé způsoby. Když to dětem nechutná, obměňujeme třeba koření nebo způsob přípravy, a když se to i nadále neosvědčí, ustoupíme od toho a zkoušíme vařit zase něco jiného. Velmi oblíbený je salátový pult, kde jsou ovocné i zeleninové saláty nebo třeba pudinky, ty mají děti hodně rády,“ sdělila vedoucí jedné z klatovských školních jídelen Miroslava Dolejší.

Děti na klatovských základních školách mají nejčastěji na výběr ze dvou jídel, někde i z více. „Denně chodím do školní jídelny, protože mi tam chutná skoro víc než doma. Vždycky si alespoň jedno jídlo vyberu. Chutná mi tam třeba bramborová kaše nebo špagety, protože maminka doma dělá úplně jiné.

Nechutná mi ale třeba sekaná. Jako novinku zkoušeli bramborové krokety. Bohužel mi vůbec nechutnaly a nebyla jsem sama. Hodně dětí je vracelo, takže už je nedělají,“ řekla žákyně osmého ročníku Tereza Podmajerská.

Někteří lidé vzpomínají na svá léta na základních školách s úsměvem a přiznávají, že školní jídelny občas vyměnili za rychlé občerstvení.

„Na školní jídelnu na základní škole nevzpomínám nijak ve zlém, ale musím přiznat, že někdy byl problém vybrat si z nabízených jídel. Samozřejmě jsem tedy asi jako každý občas oběd v jídelně vynechal a dal přednost nějakému rychlému občerstvení ve městě. To bylo třeba v případě, kdy bylo na jídelníčku rybí filé s bramborem,“ uvedl bývalý žák Masarykovy ZŠ v Klatovech Jiří Kaisr.