Horská služba dostala výzvu k zásahu v půl čtvrté s tím, že muž je po pádu z kola v bezvědomí. „Vyjeli jsme v terénním automobilu, ale měli jsme problémy s určením místa. Mezi oběma obcemi je několik cest a nebylo nám jasné, na které se zraněný nachází. Museli jsme si proto od dispečinku zdravotnické záchranné služby vyžádat číslo na oznamovatele nehody," uvedl zasahující člen Horské služby Šumava Štěpán Pospíchal. Dodal, že jakmile zjistili přesněji lokalitu, začali zásah koordinovat s posádkou sanitního vozu rychlé záchranné služby ze Železné Rudy a s posádkou vrtulníku letecké záchranné služby.

Členové HS byli na místě první, jeden z nich proto okamžitě začal s ošetřením cyklisty a druhý odjel zajistit místo pro přistání vrtulníku a tam také posádku vysílačkou navigoval. První záchranář mezitím zjistil, že cyklista je částečně při vědomí a nasadil zraněnému krční límec. Vzápětí přivezl druhý člen HS lékaře a sestru LZS. Ti zjistili, že zraněný má s největší pravděpodobností zraněnou hlavu. Záchranáři jej proto umístili do vakuové matrace a odvezli terénním vozem k vrtulníku. Ten pak muže transportovala k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice v Plzni.

„Dnes šlo opět o perfektní spolupráci složek Integrovaného záchranného systému. Podařilo se nám dokonale koordinovat díky dobrému spojení, a tak všichni dorazili ke zraněnému včas a dokázali ihned účinně pomoci," pochvaloval si náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura. (ki)