Do hospod a restaurací nejen na Klatovsku vyrazila na kontrolu Česká obchodní inspekce. Ta kontrolovala vedle velkých podniků ve městech i hospůdky na vesnicích.

„Kontroly pohostinství se prováděly na základě plánů kontrolní činnosti, ale námětem inspektorům byly v některých případech i podněty spotřebitelů nebo upozornění jiných kontrolních orgánů,“ řekl Deníku ředitel Inspektorátu České obchodní inspekce Plzeňského a Karlovarského kraje Milan Javorský.

„Naši inspektoři kontrolovali, zda alkoholické a nealko nápoje mají správnou míru a jídla podávaná zákazníkům v restauracích požadovanou hmotnost. Prověřovalo se také, zda mají hosté v restauracích přehled o cenách výrobků, nápojů i jídla. V některých podnicích totiž ceny chyběly úplně. Problémem bylo občas i řádné označení provozoven,“ pokračuje Javorský.

Pokuty

Na Klatovsku kontroloři prověřili 34 provozoven. V deseti případech byly zjištěny prohřešky. V těchto podnicích inspektory hostinští ošidili nejen při účtování, ale i na mírách podaných nápojů a podávaných jídel, která nedosahovala avizované gramáže. V některých provozovnách chyběly i ceníky nápojů a vydané účtenky nesplňovaly stanovené náležitosti. Problémy prý byly také s používáním neověřených měřidel. Proto při kontrolách v regionu padaly pokuty. „Za menší prohřešky hospodští zaplatili pokutu na místě od jednoho do pěti tisíc korun, vážnější nedostatky budou řešeny ve správním řízení, ve kterém budou ukládány pokuty vyšší. Ve srovnání s výsledky v Plzeňském kraji jsou na Klatovsku provozovny veřejného stravování, zejména pokud se týká výše šizení spotřebitele, lepším průměrem,“ pokračuje ředitel.

Lidé kontroly vítají

Obyvatelé Klatovska kontroly inspektorů vítají. „Je dobře, že se kontroly dělají. Je několik podniků nejen v Klatovech, kde by si určitě přišli kontroloři na své. Jídlo, které v některých klatovských restauracích dostáváte, mnohdy určitě nemá avizovanou gramáž,“ říká klatovský občan Miroslav Knaizl.

Podle Deníkem oslovených obyvatel města by se měli inspektoři zaměřit i na stánkový prodej v Klatovech. „Zaměřit by se měli na stánkaře na pouti v Klatovech. Každý rok tam pravidelně koupíte různé cukrovinky, u kterých po přinesení domů zjistíte, že jsou plesnivé, nebo již před několika měsíci prošla doba určená ke konzumaci. Většinou u uzených sýrů nebo u stánků s klobásami, masem a dalšími pochutinami jsou ceny zavádějící a neodpovídají skutečnosti,“ stěžuje si na obchodníky pravidelná návštěvnice pouti v Klatovech Petra Hrubá.

„Nyní startuje léto a s ním i nová turistická sezona. Proto se naši inspektoři soustředí na poutě, předzahrádky restaurací, občerstvení v kempech a na koupalištích, čekají nás různé letní slavnosti. Zkušenosti z kontrol ale ukazují, že opakovanými kontrolami dochází ke zlepšení služeb pro spotřebitele a proto budeme v kontrolách i nadále pokračovat,“ dodal Javorský.