Otázku kam s ním si kladl už Jan Neruda. Stejně se ptají hospodští a spotřebitelé na Klatovsku. Na základě nařízení vlády se nesmí nabízet nápoje s obsahem nad 20 procent alkoholu. Lahve s alkoholem jsou uloženy ve skladech a regály zejí prázdnotou. Co se bude s uskladněným alkoholem dít dál, zatím majitelé restaurací a obchodů neví.

„Nikdo nám to neřekl, alkohol máme uložený ve skladu, policie už tu byla na kontrole. Hostům ukazujeme nařízení vlády a tvrdý nenaléváme," konstatuje spolumajitel jedné z klatovských restauračních firem Tomáš Matějka. „Všechen alkohol nakupujeme ve velkoobchodech, máme k němu příslušné doklady. Teď musíme počkat, jak stát rozhodne. Náš podnik to prozatím vážně neohrožuje, ale blíží se sezona plesů a ples si bez tvrdého neumím představit," dodává Matějka.

Alkohol uložený ve skladech tak čeká na rozhodnutí vlády. Stát přichází o nemalé finanční částky na DPH a spotřební dani. „Výnos spotřební daně z lihovin je asi 130 milionů korun týdně," informuje tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Tyto peníze stát kvůli prohibici nevybere. „Jestli bude tento výpadek pokryt například z prodeje piva, je zatím nejisté," dodává Jakob.

Co dále s alkoholem, který musí být uskladněn, neví zatím ani ministerstvo zdravotnictví. Celou situaci řeší mezirezortní komise, která však dosud nepřišla s žádným řešením. „V tuto chvíli není možné určit termín, jak dlouho bude mimořádné opatření trvat. Kontroly jsou prováděny po celém území ČR neustále a o jejich výsledcích jsou informováni členové mezirezortní komise. Ta se samozřejmě možnými variantami v souvislosti s ukončením platnosti mimořádného opatření zabývá. Jednotlivé návrhy budou diskutovány právníky příslušných institucí, odbornými komisemi a následně pak na nejbližších zasedáních komise. Podle zkušeností, které máme k dispozici ze zahraničí, například z Norska nebo pobaltských zemí, můžeme říci, že případy spojené s otravou metanolem se objevovaly i po zamezení dalšího šíření pančovaného alkoholu s ohledem například na již určité množství prodaného závadného alkoholu," informuje ředitel odboru komunikace s veřejností Vlastimil Sršeň.

Na kontrolách se podílí více institucí, pravděpodobně nikdo však nemá přehled o tom, kolik alkoholu je staženo z pultů obchodů a restaurací.
„Celní správa množství nekontroluje, nemáme takový pokyn od nadřízených orgánů," říká mluvčí Celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová.
Hodnota alkoholu ve skladech je přitom ohromující. Jen v obchodních řetězcích leží ladem několik set milionů korun. „Výrobky, které společnost Tesco na základě rozhodnutí ministerstva zdravotnictví stáhla z prodeje, byly uskladněny dle platných předpisů, aby nedošlo k jejich znehodnocení. Hodnota těchto skladových zásob je 110 milionů korun. Co se dalšího postupu týče, nemáme ze strany státu jiné informace, než veřejně dostupné," sděluje mluvčí obchodů Tesco Jan W. Dvořák.