Stavbu nové zbrojnice zahájili Chudeničtí v říjnu, stavba by měla trvat rok. Zbrojnice roste za budovou úřadu městyse na pozemku, který dříve sloužil coby školní zahrada. „Po dokončení stavby zbrojnice a souvisejících úprav okolí budeme hledat využití i pro sousední pozemek bývalého školního hřiště, který nyní využíváme jako odstavnou plochu pro kontejnery na biologicky rozložitelný odpad. Pravděpodobně půjdeme cestou využití pro nějaké volnočasové aktivity,“ uvedl starosta Chudenic Martin Dolejš.

Novou zbrojnici chudeničtí hasiči potřebují už akutně. „Současná zbrojnice je v havarijním stavu a je absolutně nevyhovující. Hasiči tam nemají vhodné podmínky, po zásahu se nemají ani kde převléci, kam si dát uschnout věci. Budova je vlhká, drží se tam plíseň, takže trpí i technika,“ vysvětlil Dolejš s tím, že až se hasiči přestěhují do nového, vrátí se nynější zbrojnice ke svému původnímu účelu. „Provedeme dílčí opravy omítek a objekt, který původně sloužil jako garáž pro autobusy, budeme využívat pro parkování techniky městyse,“ nastínil Dolejš.

Celkové náklady na novou hasičskou zbrojnici v Chudenicích budou téměř sedmnáct milionů korun, z toho devadesát procent pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Krampusové v Chudenicích.
PODÍVEJTE SE: Zámek obsadili Krampusové