Seriál natáčí režisér Libor Marek, který se před lety spojil s kameramanem Pavlem Kučerou a společně natočili 21 dílů, které mohou milovníci historie sledovat na televizních obrazovkách. „Diváci mohli již vidět dokumenty o hradech Libštejn, Švihov, Pajrek, Hartenštejn, Nový Herštejn, Egerberg, Nový Hrádek u Kunratic, Kozí Hrádek a mnohých dalších,“ řekl kastelán zámku Chudenice Ludvík Pouza.

Ilustrační foto.
Hotely na Šumavě mají plno, pobyt seženete už jen na jednu dvě noci

Z některých hradů se ale dochovaly jen ruiny a není možné v nich natáčet jejich pověsti, a tak štáb využívá prostředí jiných hradů a tvrzí. „V Chudenicích filmaři natáčeli v pokoji pána tvrze, ve zbrojnici, v potravinovém sklepě, zámeckém sklepení anebo krvavou řež na zahradě mateřské školy, ale točilo se i na Palackého skále u Bolfánku,“ popsal kastelán.

Lidé v Chudenicích potkali bojovníky v plné zbroji s děly, kušemi, hákovnicemi, halapartnami a dalšími zbraněmi, ale i samotného Jana Husa. „Bylo zde kolem třiceti herců skupin historického šermu – Clatonia z Klatov, Páni z mokřin z Aše a ze Zlatého grálu z Tachova,“ uvedl Marek.