„Šlo o procházku krásným územím, které je mezi vytipovanými lokalitami ke stavbě úložiště radioaktivního odpadu. Lidé, kteří se pochodu zůčastnili, přišli podpořit snažení naší obce o veřejné, reálné, odborné, odpovědné a ohleduplné hledání řešení velkého celorepublikového problému: Kam s ním,“ informoval starosta Chanovic Petr Klásek.

Přestože ráno teploměr ukazoval deset stupňů pod nulou, přišlo na pochod na 250 obyvatel Chanovic a obcí v okolí.

„Trasa pochodu byla volena tak, že účastníci obešli území znázorňující 300 ha, což je požadované území pro stavbu úložiště. Délka pochodu byla zhruba deset kilometrů a vedla členitou, pestrou krajinou Pošumaví, odkud jsou krásné výhledy na Šumavu. Start byl u chanovického zámku a pokračovalo se přes Dobrotice, Holkovice, Plácek a Újezd u Chanovic. Cíl byl v Kulturním domě v Chanovicích, kde bylo připraveno posezení s hudbou,“ popisuje průběh akce starosta.

Celá oblast Prácheňska patří od poloviny devadesátých let mezi vytipované lokality pro možné ukládání jaderného odpadu dle vládní instituce Správa úložišť radioaktivních odpadů.

„Na území obcí tohoto regionu probíhají čtrnáct let průzkumné práce pro případnou stavbu úložiště. Prvních devět let žádný ze starostů a zástupců pověřeného města neměl o průzkumech jakékoliv informace. Stále zde chybí pravidelná a otevřená informovanost s možností dotazů a vzájemné komunikace všech zúčastněných stran, rovnost jednotlivého občana v nejzapadlejší vísce a i té nejvyšší vládní instituce, kontrola veškerých činností, odpovědnost. Nikdo se nás na nic neptá, nikdo z našeho regionu není zván k jednáním, a to se nám nelíbí,“ pokračuje Klásek.

Iniciativa obce Chanovice má mezi občany velkou podporu.

„Pochodu se účastníme pravidelně. Nechceme úložiště na Prácheňsku. Chceme, aby zdejší krajina byla zachována i pro příští generace. Je tady nádherně a moc dobře se tu žije. Proto se snažíme alespoň naší účastí vyjádřit svůj názor,“ říkají Marie a Miroslav Gabrielovi a Dana Parisová z Černic.