V Plzni vázly například projektování Lobezské ulice, která se má v příštím roce za cca 100 milionů korun kompletně opravovat, rekonstrukce Studentské ulice nebo stavba sokolovny ve Lhotě. „Firmy si vybírají. Když už soutěží, tak požadují delší čas na stavbu a chtějí vyšší ceny,“ potvrdil technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Problémy se sháněním stavebních firem potvrdil i starosta čtvrtého plzeňského obvodu Michal Chalupný. „Zatímco ještě před rokem se o zakázky firmy přetahovaly, teď nemají kapacitu ani čas,“ konstatoval.

DŘÍVE SE HLÁSILY I DESÍTKY FIREM

Podobné zkušenosti mají se sháněním stavebních firem i v Klatovech nebo Horažďovicích. „Dříve se do některých výběrových řízení hlásily i desítky firem. Nyní třeba jen několik a už se nám i stalo, že jsme museli výběrové řízení opakovat,“ řekl Deníku klatovský místostarosta Václav Chroust.

Horažďovičtí museli výběrové řízení opakovat už několikrát. „Po těchto zkušenostech jsme začali termíny natahovat, že třeba máme vysoutěženo s realizací až příští rok. Akutní věci se ovšem řešit musí, pak jsme holt odkázáni na to, že se přihlásí jedna firma za danou cenu a musíme to vzít,“ konstatoval starosta Horažďovic Michael Forman.

Knihovnička v průjezdu jezuitské koleje v Klatovech
Knihobudky mají na Klatovsku úspěch

Podle Šindeláře ceny staveb rychle rostou. „Než se dostane vyprojektovaná stavba k výběrovému řízení, ceny jsou jinde a do soutěže za původní se firmám nevyplatí jít,“ uvedl. Podle Formana se v roce 2015 ještě dělaly soutěže na padesát až šedesát procent projektové ceny. „V roce 2016 to bylo tak na sedmdesáti procentech, v roce 2017 už jsme byli na sto procentech a letos jsme dělali některé stavby, kde náklady projektovou cenu překročily,“ popsal vývoj cen Forman s tím, že příkladem stavby za vyšší cenu může být nedávno dokončené přechodové místo přes průtah městem v centru Horažďovic u parkoviště a restaurace U Hlaváčků. „A to byla zrovna opakovaná soutěž,“ dodal Forman.

TŘIKRÁT NEUSPĚLI

Někdy ovšem nepomůže ani navýšení ceny. Tachovští už třikrát vyhlásili soutěž na rozsáhlou rekonstrukci a přestavbu kina Mže. Firmy se ale do zakázky za 85 milionů korun bez DPH nehrnou. „První veřejná soutěž byla vyhlášena s cenou zakázky podle projektu, žádná firma ale neprojevila zájem. Pro druhou soutěž jsme cenu upravili podle aktuálních tabulek a cen, čímž se zhruba o pět milionů navýšila. Opět se nikdo nepřihlásil,“ uvedl starosta Tachova Jiří Struček. A třetí pokus dopadl stejně. „Koncem srpna zasedá rada města a tam chceme projednat další postup,” dodal tachovský starosta.

PROBLÉMY U DOTACÍ

Problémy přináší dlouhé hledání stavebních firem také u dotací. Poznali to například ve Strážově na Klatovsku. „Máme schválenou více než půlmilionovou dotaci od ministerstva pro místní rozvoj na opravu tělocvičny základní školy. Vypsali jsme výběrové řízení, ale nikdo nám nebyl schopen dát nabídku. Takže nyní připravujeme žádost na ministerstvo o prodloužení termínu stavby, abychom o dotaci nepřišli,“ uvedl starosta Strážova Josef Rousek.

Zdeněk Chudý (vlevo) a Bohumil Daněk u klatovského soudu.
Sušičtí strážníci vyhráli další bitvu