Klatovsko – Poutě na venkově jsou podle jejich provozovatelů prodělečné. Provozní náklady stále rostou a jsou prý tak neúnosné, že se chtějí majitelé kolotočů spíše orientovat jen na  poutě ve městech.

„Nikdo si nedokáže představit, co všechno musíme zaplatit. Pojistky na auta, energie, lidi, revize. Není žádná legrace přestěhovat pouť z jednoho místa na druhé, postavit atrakce,  aby byly bezpečné a podobně. To všechno stojí peníze. Jen připojení do sítě nás v každé obci stojí šest tisíc korun,“ říká provozovatel pouťových atrakcí František Tříska.

„Mám z letošního roku opravdu velký strach. V tuto chvíli nemohu říci, jaký ten rok pro nás bude. Jsme na začátku sezony a první štace nás teprve čeká. Od našich kolegů z Prahy však máme samé negativní informace,“ pokračuje Tříska.  Ten se práci v oboru věnuje už více než padesát let. „Nikdy jsme ale na tom nebyli tak špatně, jako nyní,“ dodal podnikatel.

Postavit pouť v malé obci stojí stejné peníze, jako když se postaví ve městě. Zatímco tam  přijdou lidé a náklady s provozem atrakcí se pokryjí, pouť na venkově je prodělečná.

„Chápeme, že i na malých vsích chtějí mít hodně atrakcí, velikou pouť se spoustou kolotočů, houpaček, střelnic. Neuvědomují si však, kolik to postavení, převoz a provoz stojí. Z padesáti lidí, kteří atrakce na vesnici navštíví, to nezaplatíme,“ dodal Tříska.

Provozovatelé poutí se shodují na tom, že pokud budou malé obce mít zájem  o atrakce, budou muset akce dotovat jako jiné kulturní a společenské aktivity.

„To je jediná šance, jak na venkově udržet pouť s houpačkami a kolotoči,“ potvrzuje další z provozovatelů pouťových atrakcí v regionu, Vlastimil Lagron. Některé obce na Klatovsku už nyní odpouštějí kolotočářům poplatky z místa, aby vůbec kolotoče do vsi na pouť dostaly.

„Kdyby po nás majitelé atrakcí chtěli nějaký finanční příspěvek za to, aby do naší obce  přijeli, a tento příspěvek by byl pro nás akceptovatelný, byli bychom ochotni na něco takového přistoupit. Tradici poutě s houpačkami chceme totiž v Bezděkově udržet za každou cenu,“ informoval starosta Bezděkova Josef Červený. Pouť má v obci tradici a nikdo si nedovede představit, že by tu nebylo vůbec nic.

Jiná obec na Klatovsku by prý v případě, že by musela pouť dotovat, raději  atrakce oželela. „Dovedu si představit pouť bez kolotočů, jejich návštěvnost není vysoká a obec nemá peníze na to, aby případný příjezd kolotočů do obce mohla jakkoliv dotovat z rozpočtu,“ řekl Deníku tamní starosta, který nás zároveň poprosil, abychom jeho jméno ani název obce nezveřejňovali. „Myslím, že na to lidi sami přijdou a najdeme si společně jiný druh  pouťové zábavy než u předražených kolotočů,“ dodal starosta.

Zdraží všechno

Rostoucí provozní náklady se odrazí i na cenách některých atrakcí.

„Snažíme se, aby alespoň v našem regionu ceny za houpačky, kolotoče a další atrakce nerostly. Dlouho to ale neudržíme. Ceny třeba pohonných hmot stoupají den ode dne, a to se musí někde objevit,“ pokračuje Lagron.

Letos ale podraží na poutích i stánkové zboží. Zvednou se ceny klobás, trdelníků, cukrové vaty, popcornu, balonků, lízátek a dalších tradičních výrobků.