Ani sebevražda další mladé ženy, která se zabila ve čtvrtek odpoledne skokem z klatovské Černé věže, zřejmě nebude důvodem k tomu, aby radnice nechala na dominantu města nainstalovat ochrannou síť či jiné podobné zařízení. To však není nijak výjimečné, tato opatření nedělají až na výjimky žádní majitelé vysokých staveb v regionu.

Ve čtvrtek v 15 hodin skočila z Černé věže 28letá žena z Janovic nad Úhlavou. Podle dostupných informací si nahoru vynesla židličku, na kterou si stoupla, odložila tašku a vrhla se do více než šedesátimetrové hloubky pod sebou. Byla na místě mrtvá. Důvody sebevraždy policie neuvedla. „Žena zanechala dopis na rozloučenou, jeho obsah ale sdělovat nebudeme," řekla Deníku Dana Ladmanová z klatovské policie. Jde už o druhý podobný případ během čtyř let. Koncem října 2010 se stejným způsobem zabila 21letá dívka z Liberecka. Podle svědků vyšla na věž, zula si boty, odložila batůžek, vylezla na ochoz a beze slova skočila.

Velkým štěstím bylo, že ani jedna z žen nedopadla na žádného chodce, neboť ten by měl jen minimální šanci na přežití. „Případy osobně neznám, ale obecně se dá říci, že když už se někdo rozhodne k takovému zoufalému činu, jako je skok z věže, tak nejspíše vůbec nepřemýšlí nad následky svého činu, tedy třeba nad tím, zda na někoho dopadne. Jde mu jen o to, aby se to podařilo a aby to skončil," uvedl primář psychiatrického oddělení Klatovské nemocnice Jiří Navrátil.

Ochranné sítě? Někde už je zrušili

Čtvrteční tragédie opět vyvolala diskuse o tom, zda by nebylo třeba Černou věž zabezpečit tak, aby se podobným neštěstím zabránilo. „Budeme se muset o možnostech zabezpečení poradit. Ale nedokáži si představit, jak bychom to udělali. Je hrozné, když se něco takového stane, když se někdo rozhodne ukončit takto svůj život. Ale to bychom pak mohli dávat zábrany a sítě i na mosty a na všechno, odkud se dá skočit," řekl místostarosta Klatov Václav Chroust.

O sítích a podobných zábranách neuvažují ani v jiných městech. Například v Chanovicích má rozhledna nad obcí výšku 31 metrů. Starosta Petr Klásek si nedovede představit, že by měl nechat na takovouto věž umisťovat jakákoliv zabezpečení před případným skokem sebevraha.

Ani nová rozhledna sv. Markéty nad Dlažovem není nijak zabezpečena před případným seskokem. „Je tam klasické zábradlí," konstatoval dlažovský starosta Petr Kodeš s tím, že jediným bezpečnostním prvkem bude kamera monitorující pohyb a dění na rozhledně. „Žádné sítě nebo mříže na rozhlednu montovat nebudeme," dodal.

Zabezpečena proti seskoku není ani slavná domažlická věž. „V minulosti jsme zde měli síť, a zrovna v té době jsme tu měli i sebevraha, který si síť rozřezal a skočil. Postupně jsme síť odstranili a dnes tam už nic nemáme a neuvažujeme o tom, že by se ochoz nějak zabezpečoval," informoval věžník Roman Holub. Podle něho by případným sebevrahům mohla ve skoku zabránit leda tak ocelová mříž, jakou mají například na kostele sv. Bartoloměje v Plzni. Ale ani o ní v Domažlicích do budoucna neuvažují.

Instalace nějakého bezpečnostního prvku zabrání jen tomu, aby sebevrah skočil z daného objektu, nikoli zoufalému činu. „Kdyby byla na Černé věži síť, tak si ten člověk najde nejbližší vyšší dům. Třeba panelák, kde nejsou chodby zajištěné. A skočí tam," je přesvědčen primář Navrátil.