Sbor dobrovolných hasičů Štítary a spolek Chodská naděje chtějí uspořádat běh s názvem Pošli to dál, jehož výtěžek by mohl Matýskově rodině pomoci. Poběží se sice až 7. května, přispívat na chlapcovu léčbu lze ovšem už nyní prostřednictvím účtu 115-8175820277/0100.

„Matýsek se narodil předčasně v šestém měsíci těhotenství a vážil pouhých 1200g.,“ popsala předsedkyně spolku Chodská naděje Lenka Surmajová. Své první tři měsíce na světě si neužíval v náručí maminky a kruhu rodiny, ale strávil je na neonatologickém oddělení v Plzni. Celá rodina žila v obavách, co bude s Matýskem dál, jaký život bude mít a jestli vše zvládnou.

Diagnóza zněla dětská mozková obrna (DMO), spastická triparéza (postižené jsou obě dolní a jedna horní končetina) a středně těžká mentální retardace.

Dárci krve. Ilustrační snímek
Darujte krev v Domažlicích v úterý 22. února

Pokročilá technologie ve světě rehabilitací umožnila Matýskovi se po čtyřech letech od narození postavit na nohy a vidět svět jinak než z polohy vleže. Chlapečkovi rodiče poprvé slyšeli jeho slova, dočkali se prvních krůčků, objetí, úsměvů. Velký pokrok Matýsek udělal díky rehabilitačnímu centru Hájek, kde se zaměřují na cvičení s názvem TheraSuit. „Rehabilitace Matýskovi neskutečně pomohly,“ řekl David Vencel s tím, že velmi pomohly i další příspěvkové organizace. Výjimečnost programu TheraSuit spočívá v intenzivním léčebném cvičení, ve využití stabilizačního obleku a v širokém spektru podpůrných procedur.

Délka pobytu je 14 dní a vyjde na 60 tisíc korun. Aby byla léčba prospěšná, měl by Matýsek absolvovat pobyt čtyřikrát do roka. Bohužel se jedná o program, na který nepřispívá zdravotní pojišťovna, ačkoliv je velice žádaný. Právě proto se lidé, kteří se dozvěděli o Matýskově příběhu, rozhodli pomoci.

V sobotu odpoledne ve Vránově hořelo.
Hasiči vyjížděli k požáru prasečáku

Surmajová by si moc přála, „aby se i Matýsek mohl podívat ke hvězdám a viděl hvězdy stejně tak, jak je vidíme my.“ Zároveň by chtěla za celý spolek poděkovat všem dárcům , jejichž pomoc je podle ní neskutečně velkorysá, až ohromující.

Několik let už na Matýskovu léčbu přispívají také hostouňští a poběžovičtí hasiči.

Na květnový běh, kterým lze Matějovu rodinu podpořit, se mohou lidé registrovat prostřednictvím webové stránky http://chodskanadeje.cz/registrace/.